Videospeler inladen...

Michel over brexit: "Interne markt is mogelijk in gevaar. Oktober wordt moment van de waarheid"

"Er zijn nog zware moeilijkheden bij het brexitoverleg", zegt premier Charles Michel (MR) na een gesprek met de Europese leiders over brexit. "De interne markt is mogelijk in gevaar. We kunnen niet aanvaarden dat wij de factuur voor de brexit betalen." Volgens de premier is oktober het moment van de waarheid om een brexit-deal te sluiten.  

Deze middag zaten 27 leiders van de Europese Unie samen in Salzburg om te praten over de Brexit. 27, want de Britse premier Theresa May mocht niet deelnemen aan het lunchgesprek. De deadline voor een overeenkomst over de verhouding tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië komt steeds dichterbij. 

Volgens Belgisch premier Charles Michel zijn er nog steeds grote struikelblokken. De Britten willen dat Britse bedrijven ook na de brexit vrije toegang hebben tot de Europese markt, maar aan Europese kant vreest men voor oneerlijke concurrentie voor onze bedrijven, want die zijn dan aan strengere regels gebonden. "De interne markt is mogelijk in gevaar. We kunnen niet aanvaarden dat wij de factuur voor brexit betalen", zegt Michel.

(Lees verder onder de foto)

Persconferentie met Oostenrijks kanselier Kurz (links), voorzitter van de Europese Raad Tusk (midden) en Commissievoorzitter Juncker (rechts)
AFP or licensors

Ook de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk uitte zijn bezorgdheid over de huidige voorstellen van de Britten. Die kunnen volgens hem de interne markt in Europa verstoren. "Hoewel er goede kanten zijn aan het akkoord van Chequers (het Britse voorstel voor de toekomstige verhouding tussen de EU en de Britten, nvdr.), zal dat voorstel niet werken. Het ondermijnt de interne markt", zei hij duidelijk. 

Tusk benadrukt eveneens dat de Europese top in oktober het "moment van de waarheid" is om een overeenkomst te bereiken. Eventueel kan er dan worden beslist om een extra bijeenkomst te organiseren op 17 en 18 november. 

(Lees verder onder de foto)

Ook het scenario waarbij er geen deal is met de Britten (het zogenoemde "no deal"-scenario) doemt op. "Als dat zou gebeuren, zijn we voorbereid. De Europese Commissie heeft alle mogelijke gevolgen van een "no deal" opgelijst", zegt Commissievoorzitter Juncker. Hij besluit: "Maakt u zich geen zorgen. Don't worry, be happy."

Meest gelezen