Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Franse rechtbank wil dat extreemrechtse politica Marine Le Pen psychiatrisch onderzocht wordt

Het onderzoek past in een rechtszaak tegen Le Pen omdat ze in 2015 videobeelden over onthoofdingen door de terreurgroep IS op het internet had verspreid. Le Pen riskeert daarvoor een gevangenisstraf.

"Krankzinnig en hallucinant," noemt Marine Le Pen de eis van de rechtbank. "Dit regime begint echt angst aan te jagen", Aan journalisten liet ze dan ook verstaan dat ze niet van plan is om dat psychiatrisch onderzoek toe te laten.

Volgens de rechtbank is dat evenwel "een standaard procedure" in dergelijke zaken. Zo wordt Le Pen vervolgd omdat ze in 2015 enkele video's van onthoofdingen door de moslimterreurgroep IS op het internet had verspreid. Op een van hen was het onthoofde lichaam van de Amerikaanse journalist James Foley te zien. Op andere beelden was te zien hoe een gevangene verpletterd werd door een tank en een andere werd levend verbrand in een kooi.

Het Franse gerecht vervolgt Le Pen nu omdat ze de wet overtreden heeft op het verspreiden van gewelddadige berichten die aanleiding kunnen geven tot terreur en geweld of de menselijke waardigheid schenden. De parlementaire onschendbaarheid van Marine Le Pen is opgeheven en ze riskeert een gevangenisstraf als ze veroordeeld wordt.

Marine Le Pen is de voorzitster van het extreemrechtse Rassemblement National, de opvolger van de vroegere partij Front National. Vorig jaar verloor ze de presidentsverkiezingen van Emmanuel Macron. Eerder was Le Pen ook al in opspraak gekomen door omstreden uitspraken over de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk.

Meest gelezen