Geens over de vervolging van mensen zonder papieren: "Werkelijk geen oplossing"

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft gereageerd op de vraag van N-VA-fractieleider Peter De Roover om mensen die illegaal in ons land verblijven effectief te vervolgen. "Dit is geen oplossing", zegt Geens in "De ochtend" op Radio 1.

Even recapituleren naar de vraag van Peter De Roover (N-VA). Hij wil dat mensen die illegaal in ons land verblijven effectief vervolgd worden en dat parketten daar hun prioriteit van maken. 

"Geen oplossing"

Maar dat is geen oplossing, benadrukt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). "Dit is geen prioriteit en daar is een goede reden voor. Misdrijven beneden het jaar kunnen in het algemeen niet tot voorlopige hechtenis leiden. Dus dat betekent dat men zo iemand wel kan verbaliseren of ondervragen maar men kan die niet in de gevangenis steken."

"Men kan die hoogstens dagvaarden om een gevangenisstraf te krijgen. Maar tegen dat ze berecht zijn, zullen ze bij verstek veroordeeld zijn, want ze zullen niet op de zitting zijn. Het is geen oplossing om mensen die op de loop of op de vlucht zijn een straf te geven als je ze niet in voorlopige hechtenis kan nemen. Het strafrechtelijke pad voor de slachtoffers - want dat zijn transmigranten toch - is een heilloos pad. Daders daarentegen moeten we wel zeer actief vervolgen en daar blijft justitie zeer actief."

Als we morgen alle mensen met straffen tot drie maanden moeten vervolgen, bijvoorbeeld mensen die hun onderhoudsgeld niet betalen aan hun partner, dan zijn we nog niet thuis

Méér nog: "Als we morgen alle mensen met straffen tot drie maanden moeten vervolgen, bijvoorbeeld mensen die hun onderhoudsgeld niet betalen aan hun partner, dan zijn we nog niet thuis. Dus dit is werkelijk geen oplossing."

"We mogen niet vergeten dat we bron en monding moeten afsnijden"

Toch wil Geens zijn verantwoordelijkheid niet ontlopen. "Ik wil maximaal helpen. We hebben een zeer goed samenwerkingsbeleid met meneer Francken om mensen vier tot zes maanden voor het strafeinde vanuit de gevangenis naar een gesloten asielcentrum te brengen, zodat hij ze kan repatriëren." En ook binnen justitie doet Geens zijn uiterste best zegt hij. "Ik heb bijvoorbeeld onlangs de geldstromen nog laten onderzoeken bij de banken."

Wat wij met dat probleem kunnen doen, is het verplaatsen. Misschien naar een ander Europees land, dat is dan mooi meegenomen, maar we kunnen dat niet definitief oplossen

Toch moeten we één ding onthouden volgens Geens. "Heel de keten moet samenwerken: van politie tot gerecht. Maar het probleem zit bij de bron, het Midden-Oosten en Afrika, en de monding, Groot-Brittannië. Dus het is leuk dat we daar een hele campagne over kibbelen, maar we moeten vooral zien dat we bron en monding kunnen afsnijden. Wat wij met dat probleem kunnen doen, is het verplaatsen. Misschien naar een ander Europees land, dat is dan mooi meegenomen, maar we kunnen dat niet definitief oplossen."

Herbeluister hier het gesprek in "De Ochtend"

Meest gelezen