"Eindelijk opnieuw lekkere kaas": Robbe wil de Hertalse frank introduceren

Robbe (16) woont in Herentals en stelt op jijkiest.be voor om in zijn gemeente de Hertalse frank te introduceren. Er zijn volgens Robbe namelijk veel goede winkels in Herentals, maar die worden te weinig bezocht omdat mensen alles in de supermarkt kopen. Een Hertalse frank zou daar verandering in kunnen brengen: "Met de Hertalse frank kan je een brood kopen bij de bakker, maar niet bij de Colruyt." Tom De Cock van Planeet De Cock op MNM zocht het uit. 

Tom De Cock trok voor Planeet De Cock op MNM richting Herentals, waar hij met Robbe en enkele lokale winkeliers sprak. "Lokale winkels hebben veel concurrentie van bijvoorbeeld Shopping Park Olen en Wijnegem Shop Eat Enjoy en dat is niet echt eerlijk", vindt Robbe. Een Hertalse frank die je kan gebruiken bij de plaatselijke bakker of slager zou daar verandering in kunnen brengen.   

Ook de lokale ondernemers kunnen zich daar wel in vinden, vertellen ze Tom. "De mensen appreciëren een kleine winkel, want ze hebben allemaal gezegd, 'eindelijk terug lekkere kaas'." 

Politici reageren

Op het voorstel van Robbe kwam al heel wat reactie van politici uit Herentals. Ook zij vinden het een goed idee om de lokale ondernemers en producten te ondersteunen. Groen heeft bijvoorbeeld een plan klaarliggen om het winkelpotentieel van Herentals nog meer te benutten. Burgemeester Jan Bertels van de SP.A vindt het ook een goed idee, maar wijst erop dat er in Herentals eigenlijk al iets gelijkaardags bestaat: de Helemaal Herentals Cadeaucheques.

In 2017 werden de Helemaal Herentals Cadeaucheques gelanceerd (zie afbeelding bovenaan). Deze cheques kunnen bij de gemeente worden aangekocht, om daarna te verzilveren bij de lokale winkeliers. Herentals regelt enkel de verkoop van deze cheques, het geld gaat rechtstreeks naar de winkeliers. Zo'n cheques bestaan niet enkel in Herentals; in veel Vlaamse gemeenten kunnen lokale cheques worden aangekocht.

Hertalse frank of Helemaal Herentals Cadeaucheques?

Kan Robbes Hertalse frank de Helemaal Herentals Cadeaucheques nu vervangen? CD&V stelt voor om de Helemaal Herentals Cadeaucheques verder uit te werken tot een soort Hertalse frank-city coin, waarmee bijvoorbeeld ook vrijwilligerswerk kan worden vergoed.

De N-VA wil verder werken met de bestaande cheques. Eerder al hadden ze een voorstel ingediend om de cheques te digitaliseren, maar dat werd afgewezen. 

Ook Open VLD is een voorstander om het huidige systeem met de cheques te behouden. Een nieuwe munt uit de grond stampen lijkt hen niet gemakkelijk. De Hertalse frank zou in feite ook gewoon doen wat de Cadeaucheques nu al doen: lokaal kopen promoten. Het koopgedrag van de mensen veranderen, daar komt het op aan. "Wij zeggen: Lokaal kopen? Gewoon doen!" 

Beluister hieronder het fragment uit Planeet De Cock.

Meest gelezen