Joods Actueel neemt Demir op de korrel over uitspraken joodse scholen

In de joodse gemeenschap heerst groot onbegrip over de uitspraken van federaal staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Zuhal Demir (N-VA). Dat schrijft Joods Actueel.  

In een interview in "Terzake" stelde Demir zich vragen bij het onderwijsmodel van ultraorthodoxe joodse scholen, onder meer over de gelijkheid tussen man en vrouw. Aanleiding voor haar uitspraken was de mogelijke oprichting van een islamschool in Genk, waar Demir zich ook zorgen over maakt. 

De Antwerpse schepen van Onderwijs, Claude Marinower (Open VLD), is niet te spreken over de uitspraken van Demir. "Met alle respect, maar weet mevrouw Demir waarover ze spreekt? Ik denk dat ze alles op een hoop gooit. Is het verkiezingskoorts?"

"De vergelijking is hoogst verrassend. Men moet zich vooral hoeden, zeker bij zulke delicate onderwerpen, om iedereen over één kam te scheren", stelt Marinower.

"Er zijn nu eenmaal veel verschillen, ook binnen het joods onderwijs. Maar mijn standpunt is duidelijk: alle scholen kunnen erkend worden mits ze voldoen aan de grondvoorwaarden rond eindtermen, taal en gelijke kansen. Eens daarover een akkoord bereikt is, dan behoort het niet toe aan politici om over deze scholen te oordelen. Als er een probleem is, dan moeten de administratie en de inspectie hun werk doen en daarop toezien.”

Joods Actueel zegt dat het klopt dat joodse scholen apart onderwijs organiseren voor jongens en meisjes, maar dat was in Vlaanderen vele generaties lang de normaalste zaak ter wereld. Dat hiermee de vrouw wordt gediscrimineerd, is "nonsens" – elitescholen organiseren tot op de dag van vandaag om pedagogische redenen nog steeds apart onderwijs voor jongens en meisjes.

Subsidies of geen subsidies

Ook de burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever (N-VA), ziet  een verschil tussen joodse scholen en de Genkse islamschool. "Het uitgangspunt van die islamschool staat haaks op die van het gesubsidieerde en erkende joods onderwijs, waar het Nederlands, de reguliere eindtermen en respect voor onze gemeenschappelijke waarden centraal staan."

"Naast deze erkende joodse scholen zijn er ook religieuze privéscholen – joods-orthodox, maar er zijn ook ultrakatholieke voorbeelden, die dus niet gesubsidieerd worden", zegt De Wever in Joods Actueel. "Het grote verschil met de Genkse Millî Görüş-school is dat deze instellingen geen beroep doen op gemeenschapsgeld."

Meest gelezen