Videospeler inladen...

Kamer debatteert over migratie: te veel communicatie en te weinig beleid?

Drie excellenties uit de federale regering hebben vanmiddag in de Kamer hun beleid verdedigd op het vlak van migratie, asiel en transmigratie. Ze kregen heel wat te verduren: van de oppositie, maar ook van de meerderheid. Een vaak gehoorde kritiek was dat er te veel aandacht naar communicatie gaat, terwijl de beleidsvoering soms achterop lijkt te hinken.

Dat de migratieproblematiek erg complex is, blijkt nu ook te zijn doorgedrongen in de rangen van meerderheid en regering. Dat belette de oppositie niet nog wat zout in de wonde te wrijven. Monica De Coninck (SP.A) somde voor alle duidelijkheid nog eens op wat er de voorbije weken allemaal is misgelopen. "Dit is geen beleid, maar een kermis met draaimolentjes", vond ze. "Het gaat niet over open grenzen of niet, het gaat over slecht bestuur en paniekvoetbal."

Lees verder onder het videofragment.

Videospeler inladen...

Ook bij de meerderheid heerst ongenoegen. "De ketting inzake migratie is zo sterk als de zwakste schakel", aldus Kamerfractieleider Patrick Dewael (Open VLD). Dewael richtte zich tot staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). "Wat is een heel moeilijke schakel? Het uitwijzingsbeleid: een zeer complex probleem waarvoor geen eenvoudige oplossingen bestaan." Hij vindt dat de communicatie over een aantal pijnlijke punten te wensen overlaat en hekelt het pingpongspel "waarbij de bal gewoonweg in het andere kamp wordt getrapt".

Tegelijk boorde Dewael het voorstel van zijn N-VA-collega Peter De Roover de grond in. De Roover wil illegale transmigranten in de gevangenis te laten opsluiten in afwachting van een veroordeling. Een "onvoldragen voorstel", vindt hij.

Lees verder onder het videofragment.

Videospeler inladen...

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) deed nogmaals zijn plannen uit de doeken en herhaalde grosso modo wat vorige week al is beslist, aangevuld met de Britse toezegging om te kijken wat er  gezamenlijk kan gebeuren om de beveiliging van de haven van Zeebrugge te verbeteren.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gaf een uitvoerige en gedetailleerde uitleg over waarom illegalen niet zomaar in voorlopige hechtenis kunnen worden genomen. Geens in de rol van professor die leerling De Roover wegwijs maakt in het labyrint van  justitie, zeg maar.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) legde uit waarom transmigraten nu een prioriteit zijn geworden, naast het uitwijzen van criminele illegalen. "De problematiek van de transmigranten is steeds groter geworden", erkent hij. Daarnaast benadrukte hij wat hij met zijn beleid wél al heeft gerealiseerd. Voor het grotere Europese plaatje verwees hij naar premier Charles Michel, die daarover overleg heeft gepleegd op de Europese top in Salzburg. 

Lees verder onder het videofragment.

Videospeler inladen...

De uitleg van Jambon, Geens en Francken stuitte op hoongelach bij de oppositie. Kristof Calvo (Groen) verbaasde zich over N-VA'ers die zeggen dat het niet zo eenvoudig is. "Dit is het resultaat van een beleid dat ideologisch is gedreven door communicatie in plaats van door het oplossen van de problemen. U vindt twitteren belangrijker dan de noden van onze burgemeesters", beet hij staatssecretaris Francken toe. Monica De Coninck (SP.A) was naar eigen zeggen "blij met het groeiende inzicht".

Open VLD en CD&V steunen in elk geval wel de vraag van Francken naar meer opvangcapaciteit in de gesloten centra.

Een uiterste complexe thematiek verdient een communicatie met nuance, met respect en zonder karikaturen

CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten

CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten kwam terug op de sneren van enkele N-VA-ministers aan het adres van de burgemeesters die snelwegparkings in hun gemeente 's nachts laten sluiten uit veiligheidsoverwegingen. Met name de suggestie dat zij aan verkiezingskoorts zouden lijden, neemt hij niet. "Wij zijn daar ook niet imuun voor", hield hij de Kamerleden en de ministers voor.

Verherstraeten is het er met de hele meerderheid over eens. "Deze problematiek is uiterst complex. En een uiterste complexe thematiek verdient een communicatie met nuance, met respect en zonder karikaturen." Wie het schoentje past, trekke het aan, luidt de boodschap. Wordt vervolgd morgen, op de ministerraad. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen