Videospeler inladen...

Na Doel 4 en Tihange 2  blijft nu ook kernreactor Tihange 3 langer dicht en dat zal ons geld kosten

Kernreactor Tihange 3 mag over 10 dagen niet opnieuw opgestart worden. Volgens het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) is de reactor niet klaar.  Wanneer hij wel opnieuw kan opstarten is onduidelijk. Door de problemen met de reactor, wordt elektriciteit duurder. Dat is een verre voorbode voor het moment waarop de kerncentrales definitief worden stilgelegd, over een aantal jaren. 

Vandaag liggen 5 van de 7 kernreactoren in ons land stil voor onderhoud en herstellingswerkzaamheden. Eerder was al bekend dat  Doel 4 en Tihange 2 ook langer dicht moesten omdat er betondegradatie was vastgesteld en nu moet ook reactor 3 van de centrale van Tihange langer dan gepland stil blijven liggen.

Dat Tihange 3 langer dicht blijft is geen goed nieuws voor de bevoorrading in de komende winter en ook de prijs van elektriciteit zou verder kunnen stijgen. 

Maar volgens minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) dreigt er voorlopig geen probleem voor de bevoorradingszekerheid : "Er is voldoende reserve dankzij de gascentrales die weer elektriciteit produceren wanneer het nodig is."

Toch heeft zij in geval van nood het afschakelplan verder verfijnd. "Dat is wel de laatste stap in de keten", zegt Marghem. 

Prijsstijging

Doordat de kernreactoren stilliggen, stijgt de prijs van elektriciteit op de markt. Want er moet immers elders stroom gekocht worden om België van elektriciteit te voorzien. En dat zal de consument binnenkort ook voelen.

Minister Marghem beschouwt de huidige problemen met de kerncentrales als een mini-kernuitstap. "Het is een voorbode van wat er gaat gebeuren vanaf 2022, 2023 en 2025, als we uit kernenergie stappen. Die energietransitie zal de burgers geld kosten. Ik ben daar altijd eerlijk in geweest."

Omdat het wegvallen van kernreactoren niet volledig opgevangen zal kunnen worden door zonnepanelen en windturbines, zullen er gascentrales gebouwd moeten. Die moeten stroom leveren als er te weinig zon of wind is. "De nieuwe gascentrales zullen elk gezin 15 euro per jaar extra kosten", schat minister Marghem.

Kaart: kernreactoren in België

Welke kernreactoren zijn dicht de komende maanden?

Meest gelezen