Videospeler inladen...

Historische Koreaanse top eindigt met bezoek aan heilige berg

Het driedaagse bezoek van de Zuid-Koreaanse president Moon is geëindigd met een bezoek aan de heilige berg Mount Paektu. Daarmee vervulde leider Kim Jong-un een levenslange droom van zijn Zuid-Koreaanse collega. 

Met het bezoek aan Mount Paektu, een actieve vulkaan van 2750 meter vervulde Kim Jong-un een levenslange droom van president Moon. De mythische berg ligt op de grens tussen China en Noord-Korea en wordt beschouwd als de oorsprong van het Koreaanse volk. Zuid-Koreanen kunnen de berg alleen beklimmen langs de Chinese kant. 

De avond voordien woonden beide leiders een massaspektakel bij in het reusachtige May Day Stadium in Pyongyang dat plaats biedt aan 150.000 mensen. Moon gaf er een emotionele toespraak: "Onze landen hebben een gezamelijke geschiedenis van 5000 jaar, alleen de afgelopen 70 jaar waren we gescheiden. Laten we werken aan een nieuwe gezamelijke toekomst."

Videospeler inladen...

Propaganda en symboliek

Na het bezoek aan Mount Paektu vloog Moon terug naar het zuiden, met de belofte aan Kim dat hij nog dit jaar verwacht wordt in Seoul.  Beide landen maakten ook het voornemen bekend om in 2032 samen de Olympische Spelen te organiseren. Daarmee is de driedaagse top voor het Noord-Koreaanse regime alvast een succes.  

Ook de Amerikaanse president Trump noemde de Koreaanse top "een geweldig succes". "Voor ik president werd dacht iedereen dat we in een oorlog zouden terecht komen met Noord-Korea", zei Trump. "En nu is onze relatie, ook op persoonlijk vlak, heel goed." Of daarmee de opgeschorte ontwapeningsgesprekken terug vlot zijn getrokken, valt nog af te wachten.  

President Moon neemt water mee uit het kratermeer van Mount Paektu, onbereikbaar voor gewone Zuid-Koreanen

Meest gelezen