Videospeler inladen...

Kris Peeters (CD&V): "Morgen of ten laatste in 2019 Belgisch arbeidsrecht bij Ryanair"

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) stuurt een brief naar Ryanair in verband met de sociale onrust bij de Ierse luchtvaartmaatschappij. Hij heeft dat aangekondigd tijdens het vragenuurtje in de Kamer. In die brief zal hij melden dat het Belgische arbeidsrecht bij Ryanair niet in 2020 moet worden ingevoerd - zoals Ryanair voorstelt - maar wel zo snel mogelijk. Over eventuele sancties repte hij met geen woord. 

Gisteren zei Europees Commissaris Marianne Thyssen al dat het Belgische arbeidsrecht bij Ryanair bij wijze van spreken morgen moet worden ingevoerd. In een brief had de Ryanair-directie laten weten daartoe bereid te zijn vanaf 2020, in ruil voor het afblazen van de geplande stakingen.

Peeters zit helemaal op de lijn van zijn partijgenote Thyssen. "Er is een nieuwe brief geschreven waarin ik erop aandring dat het akkoord met de vakbonden zo snel mogelijk moet worden afgerond en dat het Belgische arbeidsrecht niet in 2020 moet worden toegepast, maar zo snel als mogelijk, zijnde morgen of in 2019 ten laatste", zei hij in de Kamer.  

"Mijn sociaal bemiddelaar staat ter beschikking om dit in goede banen te leiden", aldus Peeters. Over eventuele sancties voor Ryanair, mocht die luchtvaartmaatschappij de regels niet respecteren, zei Peeters niets. "Juridisch is de zaak complexer dan sommigen graag zouden hebben", zei hij nog. 

Meest gelezen