Videospeler inladen...

Macron vraagt EU-lidstaten om een front te vormen tegen het Verenigd Koninkrijk

De Franse president Emmanuel Macron roept de 27 overblijvende EU-lidstaten op om zich in de aanloop naar de brexit niet te laten verdelen door de Britten. Onder meer Hongarije zou het Londen niet al te moeilijk willen maken. De Britse premier Theresa May lijkt alleszins niet veel water in haar wijn te willen doen.

Macron lanceerde zijn oproep na de bijeenkomst van de EU-leiders in de Oostenrijkse stad Salzburg. Daar was ook de Britse premier Theresa May aanwezig en Macron vreest dat die poogt om de Europese landen uit elkaar te spelen tijdens de onderhandelingen.

"Mijn belangrijkste wens is dat we (de overige EU-staten, nvdr.) verenigd blijven staan achter een gemeenschappelijk standpunt. Dat is essentieel", aldus de Franse president die niet wil weten van toegevingen aan Londen, waardoor de Britten zouden kunnen kiezen welke voordelen ze van de Unie zouden behouden na de brexit. Hoe dan ook wil Macron dat er tegen november een echt akkoord is met het VK over de brexit.

Zoals gewoonlijk zit niet iedereen in Europa op dezelfde lijn. Volgens de Hongaarse premier Viktor Orbán - die over vluchtelingen al botste met Macron - is er een meerderheid van regeringsleiders in de EU die niet willen dat de Britten te hard worden aangepakt.

De vrees van Macron dat de lidstaten in verdeelde slagorde zullen staan tegenover Londen is historisch gerechtvaardigd. Engeland en nadien het Verenigd Koninkrijk hebben een lange traditie van het tegen elkaar uitspelen van grootmachten op het continent .

Tusk: "Dit Britse brexitplan kan niet"

Van haar kant heeft premier May vanmiddag gezegd dat "Chequers" -het brexitplan van haar regering- "het enige ernstige en geloofwaardige voorstel op tafel is". Ik heb van de EU geen ander werkbaar voorstel gehoord, zegt ze.

May blijft erbij dat ze tegen oktober een onderhandelde oplossing wil met de EU, maar als dat niet kan, zijn we voorbereid om desnoods zonder akkoord uit de EU te stappen, waarschuwt ze. May wil in elk geval niet weten van een tweede referendum in haar land over de brexit. We stappen er hoe dan ook volgend jaar uit, zegt ze.

EU-Raadsvoorzitter Donald Tusk is niet onder de indruk. Volgens hem zal het plan van May voor een brexit "niet werken" en dreigt dat de Europese eenheidsmarkt te ondermijnen. Volgens het zogenoemde akkoord van Chequers -genoemd naar het buitenverblijf van de Britse premier- zou Londen wel goederen kunnen blijven verhandelen in de Europese eenheidsmarkt, maar zouden diensten buiten dat kader blijven.

Tusk zegt dat de Britten niet aan "cherry picking" kunnen doen, of het uitkiezen van welke voordelen ze willen blijven genieten na de brexit en welke nadelen ze niet willen.

De volgende bijeenkomst van de Europese leiders in oktober zal volgens Tusk "het moment van de waarheid" moeten zijn. Tegen dan moeten er echt resultaten van de onderhandelingen zijn, zo niet raken de EU en de Britse overheid niet klaar met een akkoord tegen de geplande exit einde maart volgend jaar.

Meest gelezen