Michaël Borremans en broers Dewaele in jury van 45e Film Fest Gent

Vandaag is het volledige programma van de 45e editie van Film Fest Gent bekend gemaakt. Dat gaat op 9 oktober van start met de Belgische première van "Girl", het in Cannes veelvuldig gelauwerde langspeelfilmdebuut van Lukas Dhont. Focus dit jaar is op de Hongaarse cinema, en verder staan er veel premières van internationale en Belgische films op het programma. Kunstschilder Michaël Borremans is voorzitter van de internationale jury, en daarin zetelen ook muzikanten Stephen en David Dewaele van Soulwax.

De internationale jury op Film Fest Gent krijgt een rijke competitie voorgeschoteld. Daarin zit nieuw werk van vermaarde cineasten, onder meer het Poolse "Cold war" van Pawel Pawlikowski, "Utøya 22. juli" van Erik Poppe over de aanslagen op het Noorse eiland op 22 juli 2011 toen 77 doden vielen en "The favourite" van Yorgos Lanthimos, waar de Britse Olivia Colman onlangs in Venetië de prijs voor Beste Actrice voor won.

(lees verder onder de trailer van "The favourite")

Drukbevolkte rode loper

Er zal ook veel schoon volk op de rode loper te zien zijn. Te beginnen met Lukas Dhont en Victor Polster, hoofdrolspeler van "Girl", op de openingsavond op 9 oktober. "Girl", onze inzending voor de Oscars dit jaar, is het verhaal van een ballerina die als jongen werd geboren. Aansluitend op de thematiek van de film schaart Film Fest Gent zich achter Transgender infopunt.

Veerle Baetens zal op 11 oktober twee keer te zien zijn: in het Franse "A bluebird in my heart" en het Waalse "Duelles". Diezelfde avond komen Tom Lenaerts, Tom Dewispelaere en Natali Broods de nieuwe één-serie "Over water" voorstellen. Matteo Simoni woont een dag later de première bij van de VTM-reeks "De Bende van Jan de Lichte". Die avond ook aanwezig: de Deense topregisseur Thomas Vinterberg met zijn duikbootfilm "Kursk" waarin Colin Firth en Matthias Schoenaerts de hoofdrollen spelen.

Op 18 oktober gaat "Coureur" in wereldpremière, het debuut van ex-wielrenner Kenneth Mercken met Koen De Graeve in de hoofdrol. Diezelfde avond presenteert Jacques Audiard "The Sisters Brothers", samen met de Amerikaanse acteur John C. Reilly. Op vrijdag 19 oktober sluit de 45e editie feestelijk af met "Beautiful boy", het Amerikaanse debuut van Felix Van Groeningen.

(lees verder onder de trailer van "Coureur")

Hongarije, filmmuziek en videokunst

De focus van het 45e filmfestival ligt op de Hongaarse cinema: met zes recente films uit dat land en klassiekers van Miklós Jancsó. Naar goede gewoonte is er ook veel aandacht voor filmmuziek tijdens het festival. Op 17 oktober worden de World Soundtrack Awards uitgereikt, gevolgd door een concert met muziek van Carter Burwell, de huiscomponist van Joel en Ethan Coen. Burwell zal zelf een nummer dirigeren: uniek want nooit eerder werd de originele muziek van de componist live uitgevoerd.

Nieuw is Videodroom, een programma met zogenoemde crossoverproducties van kunstenaars als Thurston Moore, Haushka & Dustin O'Halloran en Killbourne. Dat vindt plaats in de Vooruit, waar het publiek kan ontdekken hoe muziek, film en visuals elkaar ontmoeten. 

Het 45e Film Fest Gent loopt van 9 tot 19 oktober. Alle info over vertoningen en tickets staat op de website van het festival.

Meest gelezen