Videospeler inladen...

Michel over migratie: "Salvini en Orbán gedragen zich schizofreen en hypocriet"

"De keuze om alle vormen van solidariteit af te wijzen, is een gevaar voor de Schengenzone", zegt premier Michel bij een Europese top in Salzburg over migratie. Hij wijst vooral naar de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Salvini en de Hongaarse premier Orbán. "Ik zie een vorm van schizofrenie en hypocrisie. De ene wil meer solidariteit, en Orbán weigert alles. Ze gebruiken migratie, in plaats van het op te lossen."

Volgens premier Michel is er een gevaar voor het vrij verkeer van mensen als de Europese landen niet voldoende solidariteit tonen. Dat zei hij donderdag op een informele Europese top over migratie in het Oostenrijkse Salzburg. "De landen waar migranten en vluchtelingen het eerst aankomen, moeten hun verantwoordelijkheid opnemen. Dat is een geografische realiteit", zegt premier Charles Michel (MR). "Anderzijds moeten de Europese landen solidair zijn." 

(Lees verder onder de foto)

Overlegdiner over migratie tussen de Europese leiders.

Salvini en Orbán gedragen zich "schizofreen en hypocriet"

Voor dat gebrek aan solidariteit wijst de premier vooral naar de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini en de Hongaarse premier Viktor Orbán: "Ik zie een vorm van schizofrenie en hypocrisie als ik de parade van Salvini en Orbán zie", haalt Michel uit.

"Ze zijn de facto in contradictie. De ene vraagt meer solidariteit. Van de andere kant is Orbán de eerste om alle solidariteit te weigeren." Volgens de premier gebruiken de twee het migratiedossier in hun politiek: "Ze hebben duidelijk een keuze gemaakt: migratie instrumentaliseren in plaats van het op te lossen." 

Overleg met Afrika

Op een VN-bijeenkomst volgende week ziet Michel de kans om bijkomende gesprekken te hebben met Afrikaanse landen over migratie. "We moeten akkoorden maken over ontwikkelingssteun, over handel, maar ook over een terugkeerbeleid", zegt de premier. Michel verheugt zich alvast dat Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, een initiatief heeft genomen richting Egypte. 

"Egypte wil de dialoog met ons verdiepen", zei ook de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz. Sinds de migratiecrisis in 2015 heeft de Europese Unie al akkoorden met Turkije en Libië gesloten, waardoor de toestroom van migranten en vluchtelingen via de Middellandse Zee afnam. In februari hoopt de Europa een top te organiseren met de Arabische Liga om die akkoorden uit te breiden naar heel Noord-Afrika. 

Beluister hier het antwoord van de premier over het overleg met Afrika over migratie: 

Videospeler inladen...

Bekijk hier de fragmenten uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen