Miljoenenschikking in Nederland na vaccinatie tegen Mexicaanse griep

De Nederlandse overheid trekt 5 miljoen euro uit om tot een schikking te komen met mensen die ernstig ziek werden na, en niet noodzakelijkerwijs dóór, een vaccinatie tegen de Mexicaanse griep. Dit blijkt volgens de Volkskrant uit de nieuwe begroting van het ministerie van Volksgezondheid.

Het gaat om een groep van zeven tot elf mensen die als baby of peuter in 2009 het vaccin Pandemrix kregen en daarna narcolepsie ontwikkelden. Bij deze slaapstoornis vallen mensen zonder aanwijsbare reden overdag in slaap. Zweedse wetenschappers vonden in 2011 dat narcolepsie voorkomt bij 4 op de 100.000 kinderen die Pandemrix kregen. Bij kinderen die het middel niet kregen is dit 1 op de 100.000.

Het is uitzonderlijk dat de Nederlandse staat een schikking treft met individuen over mogelijke bijwerkingen van een vaccin. Toenmalig minister Schippers van Volksgezondheid gaf in 2014 opdracht om tot een schikking te komen, zonder erkenning van aansprakelijkheid.

Meest gelezen