Videospeler inladen...

Ongeval met elektrische bolderkar en trein in Nederland: 4 kinderen overleden

In de Nederlandse stad Oss, in de provincie Noord-Brabant, zijn bij een botsing tussen een elektrische bolderkar en een trein vier kinderen om het leven gekomen. Ze waren tussen de vier en elf jaar oud. Verschillende slachtoffers behoorden tot hetzelfde gezin. Nog een kind en een volwassene, de bestuurster van de elektrische bolderkar, liggen volgens de politie in kritieke toestand in het ziekenhuis. Een elektrische bolderkar of Stint is een kar om kinderen in te vervoeren.

ARCHIEFFOTO van een bolderkar (de foto is genomen in Rotterdam, dus niet in de getroffen stad Oss)

De politie bevestigt dat twee kinderen die omkwamen en een kind dat zwaargewond raakte, uit één gezin kwamen. In totaal zijn drie gezinnen getroffen.

Volgens onze Nederlandse collega's van NOS gebeurde het ongeluk vanmorgen rond 8.30 uur bij een bewaakte spoorwegovergang. In de elektrische bolderkar zaten kinderen van een kinderdagverblijf, meldt de politie. Ze waren op weg naar een school in Oss. 

De elektrische bolderkar zou niet hebben geremd toen hij op de spoorwegovergang afreed, zei een getuige aan NOS. Volgens hem riep de bestuurder dat remmen niet lukte. De bolderkar werd daarna gegrepen door de trein. De politie is volop bezig met het onderzoek naar de oorzaak van het drama. De trein was uitgerust met een camera aan de voorzijde. Die beelden worden nu onderzocht.

De Nederlandse spoormaatschappij NS zegt erg aangeslagen te zijn door het ongeluk. "We hebben verder nog geen details en worden op de hoogte gehouden door de politie. Dit is echt een vreselijk ongeval", aldus een woordvoerder.

(Lees voort onder de tweet.)

"Inktzwarte dag"

ProRail spreekt dan over een inktzwarte dag. "Dit is echt heel erg verschrikkelijk", aldus een woordvoerder. Het spoorbedrijf zal, zoals bij ieder ongeluk, onderzoeken wat er precies is misgegaan.

Op het spoor in Oss rijden stoptreinen en intercity's van Nijmegen naar Den Bosch. Het treinverkeer ligt tot zeker 12.30 uur stil. 

"We zijn enorm van slag. Wij leven mee met alle families, de school, de kinderopvang en alle andere betrokkenen", heeft de burgemeester van Oss Wobine Buijs-Glaudemans laten weten. "Alle Ossenaren zijn getroffen door het ongeluk", klonk het nog. De gemeente Oss heeft intussen een opvangcentrum opgericht waar mensen met vragen terechtkunnen. 

(Lees voort onder de tweet.)

Máxima: "We hebben geen woorden"

De Nederlandse minister-president Mark Rutte heeft zijn medeleven betuigd na het fatale ongeluk op een spoorwegovergang in Oss. "Diep geraakt door het ontzettend verdrietige nieuws uit Oss waar 4 jonge kinderen om het leven zijn gekomen bij een afschuwelijk ongeluk. Ik wens alle betrokkenen veel sterkte toe met dit zware verlies", reageert de premier op Twitter.

Ook koningin Máxima drukte haar medeleven uit. "Onze gedachten gaan uit naar alle families die hun kinderen hebben verloren door een verschrikkelijk ongeluk in Oss. We hebben geen woorden", zei ze tijdens een bezoek aan Drachten.

Meest gelezen