Oude oorlogsaffiches in het centrum van Leuven

Rond de kerk aan de Grote Markt in Leuven hangen oude affiches uit de Eerste Wereldoorlog uit met oproepen en bevelen van de Duitse bezetter. Zo was het bijvoorbeeld verboden om te dansen. De affiches trekken de aandacht van veel voorbijgangers.

Morgen begint in Leuven een tentoonstelling over oude oorlogsaffiches in het stadsarchief. Om aandacht te trekken hangen nu in het centrum borden met de kopieën van de oud affiches en veel mensen blijven staan om ze te lezen.

Lesja Vandezande organiseert de tentoonstelling: "Die affiches hadden een grote impact op de Leuvense bevolking tijdens de oorlogsjaren 1914-1918. Ze waren vaak heel bevelend en legden strikte voorwaarden op aan de mensen. Er mocht niet meer gezongen worden op straat, mensen moesten veren vanuit kussens halen en inleveren. We willen de Leuvenaars laten zien hoe het leven was tijdens de Eerste Wereldoorlog. Iedereen die zich verplaatst moest een paspoort hebben. Zo is er een affiche over het verdelen van lucifers, aardappelen en suiker. We zien ook hoe op de vismarkt geen vis meer werd verkocht maar dat het daar een volksbeenhouwerij was."

Nog tot 11 november in het stadsarchief van Leuven tentoonstelling van oude oorlogsaffiches.

Meest gelezen