Videospeler inladen...

Rode Kruis zoekt stamceldonoren met Afrikaanse of Turkse roots

Voor één op de drie patiënten met niet-westerse roots wordt er geen geschikte donor gevonden voor stamceldonatie. Nochtans kan zo'n donatie letterlijk van levensbelang zijn. Het Rode Kruis roept mensen met Noord-Afrikaanse, Centraal-Afrikaanse, Turkse of gemengde roots daarom op om donor te worden.

Stamcellen zijn lichaamscellen die kunnen uitgroeien tot een ander celtype en die de hoofdrol spelen bij de vorming van bloedcellen. Stamcellen zijn noodzakelijk voor de behandeling van bepaalde bloedziektes, zoals leukemie. Stamcellen van gezonde mensen kunnen getransplanteerd worden bij zieke mensen om hun zieke beenmerg te vervangen.

Er moet wel een match zijn tussen patiënt en donor en daar wringt het schoentje. In de databanken zitten vooral donoren van westerse origine en die kunnen mensen met niet westerse roots niet helpen. Het afweersysteem verschilt te hard.

Verschillend afweersysteem

Het afweersysteem van mensen wordt in de eeuwen opgebouwd en hangt af van de ziektes waarmee ze worden geconfronteerd. "Mensen in Europa zijn in contact geweest met bepaalde bacteriën en virussen", zegt hematoloog Pierre Zachée, voorzitter van het Belgische Beenmergregister. "Mensen van niet-Europese origine zijn in contact geweest met bv malaria of andere tropische ziektes en die hebben een heel ander afweersysteem."

Bij westerse patiënten wordt er wereldwijd in 90% van de gevallen een match gevonden. Bij niet-westerse patiënten wordt er maar in 65% van de gevallen een match gevonden in de wereldwijde database. De nood aan donoren met niet-westerse roots is dus groot.

"Mag het van mijn godsdienst?"

"We willen ook bepaalde mythes de wereld uit helpen", zegt Pierre Zachée. "Mensen denken soms dat een donatie pijnlijk is, maar dat is het niet. De stamcellen worden gewoon uit het bloed gehaald. Of mensen denken dat het niet mag van hun godsdienst. Maar we zijn met imams en boedhistische leiders gaan praten en die zeggen: het mag."

Mannen tussen 18 en 40 jaar zijn doorgaans het meest geschikt als stamceldonor. Vrouwen ontwikkelen tijdens de zwangerschap antistoffen tegen het afweersysteem van de vader, waardoor hun weefseltype minder geschikt is. Wie meer informatie wil of wie zich wil registreren kan terecht op www.wordstamceldonor.be.

Meest gelezen