Videospeler inladen...

Saartje Vandendriessche: "Sport-apps moeten je motiveren, niet frustreren"

Volgens een Brits onderzoek zouden sport-apps aanzetten tot sportverslaving en mentale druk. Volgens sportpsycholoog Jef Brouwers kan het gebruik van sport-apps in extreme gevallen inderdaad zware negatieve gevolgen hebben. Maar eigenlijk vindt hij het gebruik van apps bij het sporten net gezond, als je die apps ten minste gebruikt zoals presentatrice en Saartje Vandendriessche dat doet: om je prestaties gezond te volgen en je erdoor te laten motiveren.

Saartje Vandendriessche leverde voor het Eén-programma “Op de man af” straffe sportieve prestaties. Ze probeerde als vrouw telkens mannen te verslaan en moest daar soms diep voor gaan. Maar ze hield het altijd gezond, zoals haar gebruik van sport-apps.

In  “Van Gils & Gasten” vertelde Vandendriessche dat ze op haar smartphone bijvoorbeeld een bekende loop-app heeft waarin ze na een looptraining precies kan zien hoe snel, lang, ver… ze heeft gelopen. In de app kan ze ook zien hoe anderen gelopen hebben.

Bij sommigen kan dit echter een ongezonde competitiedrang aanwakkeren. Dat ziet ook sportpsycholoog Jef Brouwers soms in zijn praktijk, “maar dat zijn excessen bij mensen die bijvoorbeeld naast een drukke job aangezet worden om steeds verder te gaan bij het sporten”. Sporters krijgen op die manier een burn-out door zichzelf te ver te willen drijven.

Gezond gebruik

Brouwers is onder andere begeleider van Rode Duivels en de familie Borlée. Hij ziet vooral de voordelen van de apps: “Het gebruik van apps bij het sporten is net gezond en aan te raden.” Hij ziet dat Saartje Vandendriessche op een gezonde manier apps gebruikt. 

Wat is nu het geheim van Vandendriessche? “Als ik prestaties van anderen in apps zie voorbijkomen, motiveert mij dat net. Maar ik kan me wel inbeelden dat het vervelend kan worden als je de prestatiedruk bij jezelf te hoog legt.” 

Als je begint te vergelijken, verdwijnt het plezier van het sporten

“Als je aan triatlon doet, moet je drie sporten trainen. Als je bijvoorbeeld door het slechte weer een dag niet kan trainen, de volgende dag weer niet kan trainen omdat je je niet goed voelt en uiteindelijk drie dagen niet hebt kunnen sporten volgens je trainingsschema, word je gefrustreerd. Als je dan bij anderen ziet dat ze wel hebben kunnen trainen en je begint te vergelijken, verdwijnt het plezier van het sporten.”

Jef Brouwers raadt daarom aan om de apps te gebruiken om binnen je limieten te trainen, waar de apps voor bedoeld zijn. Om beter te worden, moet je jezelf af en toe prikkelen, maar je mag niet te ver over de schreef gaan en jezelf te veel pijn doen.

"Het is belangrijk om je limieten te kennen en af en toe op te geven." Net als Vandendriessche pleit hij ervoor om sport plezant te houden: “Wanneer de fun stopt, begint de stress dan is het eigenlijk al te laat.”

Meest gelezen