Videospeler inladen...

Snelwegparking Westkerke blijft 's nachts dicht, minister Weyts is verontwaardigd

De snelwegparking langs de E40 in Westkerke blijft 's nachts dicht. Dat heeft Peter Velle, burgemeester van Oudenburg, beslist. De beveiliging is er volgens hem onvoldoende. Minister van Mobiliteit Ben Weyts en de socialistische transportvakbond BTB reageren verontwaardigd. 

De snelwegparking in Oudenburg is een tijd dicht geweest voor aanpassingswerken en gaat maandag weer open, maar enkel overdag. In een brief aan minister Weyts heeft Peter Velle (CD&V) aangekondigd dat hij de parking van Westkerke 's nachts wil sluiten. Hij hoopt dat de transmigranten dan weg zullen blijven.  In Oudenburg zijn er al incidenten geweest met transmigranten en de burgemeester had eind augustus al aangekondigd dat hij -als er aanleiding zou kunnen zijn tot het minste incident- niet zou aarzelen om de parking te sluiten.

"De situatie op het terrein is zo dat ik onmogelijk de parking 's nachts kan laten opengaan", zegt Velle in "De ochtend" op Radio 1. "De afspraken die ooit zouden gemaakt zijn met de vorige burgemeester is één ding, maar de realisatie is iets anders. Ook de vorige burgemeester heeft al gezegd dat de veiligheidsmaatregelen onvoldoende zouden zijn."

"Ik heb geen probleem met een parking voor langparkeerders als principe. Bij de werken is enkel de capaciteit van de parking uitgebreid. Het enige, wat qua extra beveiligingsmaatregel gebeurd is, is het aansluiten van een kabel van een camera." Velle benadrukt dat hij zijn besluit genomen heeft na overleg met gouverneur Carl Decaluwé (CD&V) en de politiediensten. 

Herbeluister het gesprek met burgemeester Velle: 

Weyts: "Bij voorbaat parking sluiten getuigt nu toch niet van behoorlijk bestuur?"

Minister Weyts (N-VA) is verontwaardigd. "Ik begrijp die beslissing helemaal niet." Er zijn veel investeringen gebeurd om te voorkomen dat transmigranten in de vrachtwagens klimmen, zegt hij in "De ochtend" op Radio 1.  "We hebben afspraken gemaakt in 2017. Westkerke is aangeduid als een parking voor langparkeren, op voorwaarde dat er extra veiligheidsmaatregelen zouden worden genomen en we hebben die genomen. We voorzien een permanente bewaking door veiligheidsagenten en er zal een scheermesjesprikkeldraad zijn rond de parking. Die zal er zijn vanaf volgende week. Wij doen het maximaal mogelijke. Wat moet je nog meer doen?" 

De minister ziet er een politiek spel in. "Zeg ik dat er geen enkel risico meer is, niettegenstaande die permanente bewaking en de hekken, natuurlijk niet. Maar bij voorbaat een parking sluiten, nadat alle voorgaande afspraken en overeenkomsten te goeder trouw zijn uitgevoerd, en dat we zelfs nog extra maatregelen voorzien, dat getuigt nu toch niet van behoorlijk bestuur? Blijkbaar is men, vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen, op zoek naar een verkiezingsthema, maar dat is dan wel op de kap van de vrachtwagenchauffeurs, van de verkeersveiligheid en van de veiligheid van de bevolking binnen en buiten die betrokken gemeente."

Wij vragen om verder te kijken dan de eigen gemeentegrenzen en de eigen navel

"Als je deze parking gesloten houdt, wil dat zeggen dat vrachtwagenchauffeurs honderden kilometers lang nergens kunnen parkeren, dan gaan die dat doen op de pechstroken, in de dorpskernen. Dat is onveilig. Wij vragen om verder te kijken dan de eigen gemeentegrenzen en de eigen navel."

Herbeluister het gesprek met minister Weyts: 

Socialistische transportvakbond: "Jambon moet orde op zaken stellen"

Ook de socialistische transportvakbond BTB hekelt dat de snelwegparking in Westkerke 's nachts gesloten zal blijven.  "Na de werken gaat de parking in Westkerke eindelijk weer open, maar enkel overdag. Weer een halve maatregel! Minister Jambon moet orde op zaken stellen", zegt BTB via Twitter. De vakbond vraagt "veilige parkings voor chauffeurs, overdag en 's nachts"

"Die werken zijn nu uitgevoerd, en nu gaat men de parking openen, maar enkel overdag", voegt John Reynaert van BTB toe. "Betreuren is niet de boodschap", richt hij zich tot minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA). "Je moet eieren leggen, niet kakelen."

Transportfederatie Febetra betreurt de beslissing

Ook Transportfederatie Febetra reageert misnoegd. "De parking was net bedoeld om chauffeurs 's nachts in alle veiligheid hun rust te laten nemen", klinkt het.

"Dit is weer een streep door de rekening", zegt Febetra-woordvoerster Isabelle De Maegt. "We vinden het niet kunnen dat een parking die gebouwd is om chauffeurs 's nachts in alle veiligheid hun rust te laten nemen, dan toch gesloten wordt door een beslissing van de burgemeester."

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen