Videospeler inladen...

Tientallen choreografen in open brief:"Wij zullen niet meer de andere kant opkijken"

Tientallen choreografen die in België werken zijn solidair met alle performers en werknemers die vorige week Jan Fabre in een open brief beschuldigden van grensoverschrijdend gedrag. Maar opvallend: de choreografen kijken ook kritisch naar zichzelf.

De open brief van werknemers en gewezen werknemers van Jan Fabre, die vorige week zoveel stof deed opwaaien, eindigde met een oproep aan de artistieke gemeenschap om het gesprek mee te voeren en te ondersteunen. Tientallen choreografen zijn nu op die uitnodiging ingegaan.

De choreografen laten geen twijfel bestaan over hun solidariteit met de eventuele slachtoffers van Jan Fabre. "Elke leidinggevende in een creatief proces draagt minstens de mogelijkheid in zich tot machtsmisbruik. Wij willen ons van misbruik ten allen tijde distantiëren. Het welzijn van de werknemer gaat voor alles".

Choreografen kijken kritisch naar zichzelf

De open brief van de choreografen stopt niet bij een steunbetuiging aan de slachtoffers van seksueel of ander misbruik in de danswereld. De choreografen zijn niet te beroerd om in de achteruitkijkspiegel te kijken en zijn bijzonder kritisch voor zichzelf.

We moeten erkennen dat we deel zijn geweest van een systeem

Ze geven toe dat ze deel zijn geweest van een systeem, "met plekken die verwerpelijk gedrag stilzwijgend toegelaten en zelfs mee mogelijk gemaakt hebben".

Excuses, en een pleidooi voor een ethische toets bij subsidies

"Wij excuseren ons voor elk moment dat we er niet in geslaagd zijn om solidariteit te betonen met collega's die in dit systeem minder macht en/of privilege genieten. Wij zullen niet meer de andere kant opkijken", staat in de open brief.

Opvallend: de choreografen pleiten openlijk voor een 'ethische toetsing' bij het toekennen van subsidies. Met andere woorden, ze vinden dat ethische overwegingen moeten meetellen bij beoordelingscommissies. De choreografen verwijzen expliciet naar de internationale #metoo-beweging en beloven dat ze paal en perk willen stellen aan de zwijgcultuur die zo lang overheerste in de culturele sector.

Ook Sidi Larbi Cherkaoui ondertekende de brief van choreografen die in België werken

Meest gelezen