Videospeler inladen...

Universiteit Hasselt wil 12 nieuwe opleidingen om hooggeschoolden af te leveren voor toekomstsectoren in Limburg

De universiteit Hasselt wil de komende tien jaar uitbreiden met 12 nieuwe opleidingen. Het gaat dan bijvoorbeeld over de opleiding voor burgerlijk ingenieur, bio-ingenieur of sociale wetenschappen. De universiteit wil dat de volgende Vlaamse regering dit plan opneemt in haar regeerakkoord. 

Limburg heeft dringend nood aan hooggeschoolden in toekomstsectoren zoals zorg-en bouwinnovatie, zegt de rector van UHasselt, Luc De Schepper. Nu gaan te weinig jongeren in Limburg naar de universiteit en wie elders, bijvoorbeeld in Antwerpen of Leuven, gaat studeren keert vaak niet meer terug. 

Limburg verliest nu veel talent

Luc De Schepper, rector UHasselt

De rector spreekt van een massale braindrain, waardoor de beschikbaarheid van talentvolle, hoogopgeleide jongeren in Limburg een groot probleem is. 

De nieuwe opleidingen die de universiteit wil organiseren zijn in de eerste plaats dan ook opleidingen die afgestudeerden willen afleveren voor die toekomstsectoren in Limburg, die door het SALK-plan ( Strategisch Actieplan voor Limburg in het Kwadraat) zijn opgelijst. 

Het gaat dan over meer technische en wetenschappelijke opleidingen zoals burgerlijk ingenieur en bio-ingenieur, maar ook master in de geneeskunde of master in de verpleeg-en vroedkunde. 

Een "ankerinstituut" dat inzet op inclusie en excellentie

Daarnaast wil de UHasselt ook een faculteit voor sociale wetenschappen uitbouwen.  Dat moet een zogenaamd "ankerinstituut" worden dat onder meer wetenschappelijk onderzoek verricht naar de schoolloopbanen van jongeren met een migratie-achtergrond.

"Want nu stromen die te weinig door naar de universiteit", zegt De Schepper: "14 procent van onze eerstejaars zijn jongeren met een migratie-achtergrond, terwijl de 18-jarigen in die groep 31 procent bedragen. En daar moeten wij echt aan werken in onze regio omdat er zo veel talent verspild wordt en dit ook leidt tot een sociale segregatie."

Met de bijkomende nieuwe opleidingen wil de universiteit Hasselt over tien jaar van 6.500 studenten naar 10.000 studenten groeien. Op kruissnelheid kost het plan 30 miljoen euro per jaar. 

Lijst van nieuwe opleidingen

Exacte/Toegepaste wetenschappen en (bio)medische wetenschappen:

 • Burgerlijk ingenieur
 • Bio-ingenieur
 • Master biologie
 • Master materionomics
 • Master geneeskunde
 • Master verpleeg-en vroedkunde
 • Master Health Care Engineering

Humane wetenschappen:

 • Bachelor sociale wetenschappen
 • Master sociologie
 • Master communicatiewetenschappen
 • Master bestuurskunde
 • Master opleidings- en onderwijswetenschappen

Rector UGent: "Middelen zijn beperkt"

In een reactie laat de rector van de universiteit van Gent, Rik Van de Walle weten dat hij graag overleg wil over de nieuwe toekomstplannen van de universiteit van Hasselt.

"Ik denk dat we een beetje moeten opletten en niet moeten streven naar vijf universiteiten die alle mogelijke opleidingen aanbieden", reageert Van de Walle. "We moeten keuzes durven maken want de middelen zijn beperkt."

Beluister het gesprek met Luc De Schepper in "De ochtend"

Meest gelezen