Vilvocraten doen niet mee met verkiezingen 'wegens politiek voorakkoord'

De Vilvocraten, die momenteel in de Vilvoordse gemeenteraad drie van de 33 zetels bezitten, doen niet mee met de komende gemeenteraadsverkiezingen. Volgens fractieleider Alain Van Hende werd die beslissing onder meer genomen "wegens het bestaan van een politiek voorakkoord waarbij de Vilvocraten in welke constellatie ook niet aan bod zouden komen".

"Ik wil dan ook voorkomen dat de mensen die zich in ons project zouden engageren zich met een hoop frustraties en onnodige financiële kosten zouden geconfronteerd zien", aldus Van Hende die hiermee een einde maakt aan een periode van 24 jaar in de Vilvoordse gemeenteraad. "Ik kreeg van enkele traditionele partijen 'oneerbare voorstellen' om hun lijst te vervoegen, voorstellen waarvoor ik uiteraard feestelijk bedankte", aldus Van Hende in een mededeling.

Hij haalt hierbij ook persoonlijke redenen aan. Zo heeft Van Hende om professionele redenen minder tijd beschikbaar om aan politiek te doen en is hij een van de volgende jaren bovendien van plan om uit Vilvoorde te verhuizen. "Aangezien de meeste kandidaten op onze lijst amper politieke ervaring hebben leek het mij niet verstandig om ze zomaar voor de leeuwen te gooien als die opportuniteit zich al zou voordoen. De meeste kandidaten begrepen dan ook de finale beslissing om geen lijst neer te leggen", aldus Van Hende.

Het is de tweede keer op enkele maanden tijd dat geruchten de ronde doen over het bestaan van een politiek voorakkoord in Vilvoorde. Uit een interview begin juni in Het Laatste Nieuws met Celie Dehaene, die de CD&V-lijst duwt, concludeerden sommigen dat CD&V en SP.A-Groen een voorakkoord hadden afgesloten, maar dit werd nadien door de betrokken partijen in alle talen ontkend. Ook de weduwe van Jean-Luc Dehaene zelf ontkende nadien iets in die zin aan de betrokken journalist gezegd te hebben.

Meest gelezen