"Best song ever? Nee, maar misschien wel hun beste video ooit!"

"Waarom deze video onmiddellijk een succes is? Omdat hij gewoonweg briljant is!" Nieuwswebsite Los Angeles Times kon geen betere omschrijving geven van de videoclip die hoorde bij het nummer "Best song ever" van One Direction, de single die 5 jaar geleden ook in Vlaanderen hoge ogen gooide in de hitparade. Met dank dus aan een geweldige videoclip, waarin de leden van de toen immens populaire boyband allemaal een dubbelrol speelden, de ene al gekker en hilarischer dan de andere. Diverse nieuwsmedia concludeerden dan ook dat het misschien niet hun 'best song ever' was , maar wel hun 'best video ever'.

Het uitgangspunt van de video was een manier te vinden om de jongensgroep nog populairder te maken door mee te werken aan een film. Niall Horan en Louis Tomlinson waren de filmbonzen van dienst, waarbij Horans inspiratie kwam van de toen publiekelijk nog niet in ongenade gevallen Harvey Weinstein en die van Tomlinson van de bioscoopfilm "Tropic thunder", waarin Tom Cruise een heetgebakerde filmproducent speelde.  Zayn Malik was hun sexy assistente, Veronica. De creatieve ideeën om de fanbase van One Direction nog te vergroten kwamen van een nerd-achtige marketingmedewerker (Harry Styles) en van een overijverige dans- en fitnessinstructeur Leeroy (Liam Payne). Uiteindelijk gingen de 'originele' groepsleden toch hun eigen gang, inclusief een aantal houterige maar daarom niet minder enthousiaste danspasjes.

"We zitten daar in een kantoor bij een aantal filmbonzen die met allerlei ideeën ons een bepaalde filmrichting willen doen inslaan. Maar uiteindelijk zijn wij het die bepalen hoe de film er zal uitzien", aldus Styles tijdens de voorstelling van de video.

Eén dag nadat de video op 22 juli 2013 op YouTube gepubliceerd was, was hij al meer dan 12 miljoen keer bekeken, op dat moment de muziekvideo met de meeste views binnen de 24 uur. Opvallend alleszins was dat de lengte van de video, meer dan 6 minuten, geen bezwaar was voor de fans om hem te bekijken.

Nieuwswebsite Huffington Post ging in juli 2013 op zoek naar het waarom van het succes en vond verschillende redenen, hoogtepunten in de video eigenlijk, die bijdroegen tot de aantrekkingskracht van de video.

Vooreerst was er Malik die in een strakke secretaresse-outfit Harry Styles opgewonden kreeg ("What a pretty little lady"). Payne, vaak beschouwd als de meest serieuze van de groep, liet zich helemaal gaan in zijn 'choreografie'. De danspasjes van de groep bewezen dat hun danskwaliteiten nog altijd te wensen overlieten ("Jedward have probably got more coordination"), maar juist dat maakte hen nog charmanter. En dan waren er nog de foto’s waarbij de groepsleden andere bands, zoals The Village People, imiteerden. Dat James Corden de bedenker was van al dat moois, was volgens Huffington Post de kers op de taart.

Volgens nieuwswebsite The Daily Dot waren er alvast geen betere manieren om 6 minuten van je leven te vullen dan door naar deze videoclip te kijken. Daarbij ging dan vooral alle lof naar Zayn Malik, die door zijn rol als Veronica zelfs #LesbianForZayn op Twitter even een 'trending topic' maakte. "Ik ben blij dat ze bij One Direction eindelijk beseffen dat er wel degelijk een meisje in hun video’s mag opdraven, zonder dat daarom Wereldoorlog 3 uitbreekt", aldus The Daily Dot nog.

Malik voegde op celebritywebsite Access nog toe: "Ik heb in ieder geval veel respect gekregen voor vrouwen die op hoge hakken lopen. Dat was zeker niet makkelijk voor mij om te doen. Om nog te zwijgen van die zware borsten die ik moest dragen."

Regisseur van de videoclip Ben Winston: "Het voordeel van deze groep is dat je hen grenzen kan doen verleggen. Bij andere groepen krijg je al snel de opmerking van: "Moeten we dat echt doen? Je bent gek!" Terwijl deze groepsleden onmiddellijk reageren van: "Yeah! Dat lijkt me leuk!""

In 2014 won de clip de Brit Award voor "Best British Video of the Year". Momenteel is de clip meer dan 598 miljoen keer bekeken. Dat de video bijdroeg tot het succes van de single hoeft geen betoog. Begin augustus 2013 kwam "Best song ever" ook in Vlaanderen in de hitparade terecht en hield het daar ruim 2 maanden vol:

Meest gelezen