Videospeler inladen...

Factcheck uitspraak Bart De Wever: "Kampen voor Australische kust absoluut niet leeg"

In tegenstelling tot wat N-VA-voorzitter Bart De Wever gisteren zei in "Terzake" zijn de vluchtelingenkampen op de eilanden ten noorden van Australië helemaal niet leeg. Dat bevestigt NOS-correspondent Robert Portier vanuit Australië. De Wever schuift het Australische model naar voor als voorbeeld om illegale migratie een halt toe te roepen, maar volgens Portier is dat model niet zomaar te copy-pasten in het Middellandse Zeegebied.

Zowel staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) als zijn partijvoorzitter Bart De Wever beschouwen Australië als hét te volgen voorbeeld op het vlak van migratiebeleid. Nochtans had onder meer de Verenigde Naties forse kritiek op dat beleid. Met name de mensonwaardige omstandigheden in de vluchtelingenkampen op Nauru en  Manus Island werden aangeklaagd. De Wever had het in dat verband over harde maar noodzakelijke maatregelen. 

Volgens de N-VA-voorzitter is de toestand nu aanzienlijk beter. "Die kampen zijn leeg", beweerde hij gisteren stellig in "Terzake". "Als mensen in bootjes komen en in zo'n kamp eindigen, komt er na een tijdje niemand meer. Dat moet Europa óók doen."

Lees verder onder het videofragment.

Videospeler inladen...

"Er zijn op dit moment op Nauru nog 189 vluchtelingen, onder wie 14 kinderen", zegt NOS-correspondent Robert Portier vanuit Australië. "Op Manus Island zitten op dit moment iets minder dan 500 mannen. Dat die kampen leeg zouden zijn, is absoluut niet waar."

Portier noemt de leefomstandigheden in de kampen erbarmelijk. De verhalen van de bewoners zijn schrijnend en er is sprake van verscheidene zelfmoordpogingen. 

"Dan proberen ze de vluchtelingen te overtuigen om vrijwillig terug te keren", legt Portier uit. "Dat overtuigen proberen ze te doen door de omstandigheden slecht te maken, door elke vorm van hoop te ontnemen en er voortdurend op te hameren dat er maar één uitweg is voor deze ellende: zelf aangeven dat je wil terugkeren."

Dat deel van het Australische model is niet te copy-pasten

NOS-correspondent Robert Portier

Het Australische model is niet zomaar te kopiëren. "Dit is natuurlijk wezenlijk anders in Europa. De Middellandse Zee heeft verschillende routes en is waarschijnlijk veel moeilijker om in de gaten te houden", zegt Robert Portier. "Dat deel van het Australische model is niet te copy-pasten."

Meest gelezen