Videospeler inladen...

"Gerechtelijke politie kan gsm van transmigrant uitlezen, maar moet die zo snel mogelijk teruggeven"

Gsm's van transmigranten in beslag nemen is niet zo eenvoudig als De Wever gisteren in "Terzake" liet uitschijnen. Dat blijkt uit een verklaring van minister van Justitie Geens (CD&V) deze ochtend. Enkel iemand van de gerechtelijke politie mag zo'n gsm in beslag nemen, wanneer er een vermoeden is van mensensmokkel. Bovendien moet de gsm zo snel mogelijk worden teruggegeven. 

"Als je systematisch de smartphones in beslag neemt in het gerechtelijk onderzoek, zal snel in het wereldje van de mensensmokkel rondgaan dat België niet de place to be is". Dat zei N-VA-voorzitter Bart De Wever gisteren in "Terzake". "Ik besef dat zoiets geen sympathieke maatregel is", vulde hij aan. Ook minister van Veiligheid Jambon (N-VA) wilde in zijn negenpuntenplan meer inzetten op het uitlezen van gsm's van transmigranten.  Maar is het ook mogelijk? 

Koen Geens, de minister van Justitie (CD&V) trok het na. Hij benadrukt dat gsm's nu al in beslag worden genomen, en uitgelezen. Maar het kan niet op gelijk welke manier. "Het kan alleen gebeuren in het kader van een gerechtelijk onderzoek, dat door de lokale gerechtelijke politie en parketten gebeurt", legt Geens uit. Een gewone agent kan dus geen gsm in beslag nemen. Het moet gaan om iemand van de gerechtelijke politie.

Als er aanwijzingen zijn van mensensmokkel, mag de gerechtelijke politie de gsm in beslag nemen.

Koen Geens, minister van Justitie (CD&V)

"Wanneer er aanwijzingen zijn van mensensmokkel, mag de officier van de gerechtelijke politie de gsm in beslag nemen. Niet alleen van de mensensmokkelaar, maar ook van de slachtoffers", zegt Geens. Wanneer een transmigrant wordt opgepakt op een parking, kan de gsm dus in beslag worden genomen. Maar ook in het Maximiliaanpark, wanneer iemand in contact lijkt te komen met smokkelaars, kan de gsm worden afgepakt. 

Ook niet zo maar alle informatie kan uit de gsm's worden gehaald. Sms’en kunnen gelezen worden, maar de verwijderde informatie op de gsm, daar moet het parket weer tussenkomen. Als het effectief over smokkelaars gaat, kunnen de gsm's wel worden gehackt, als grondiger onderzoek.

"Zo snel mogelijk teruggeven"

En wat daarna? De Wever wekte met zijn voorstel de indruk dat de gsm's blijvend moeten worden bijgehouden. Maar dat is volgens Geens niet de bedoeling. "Het parket dringt erop aan dat in de mate van het mogelijke de gsm's zo snel mogelijk worden teruggeven", zegt hij. 

Het is dus niet zo eenvoudig als De Wever gisteren liet uitschijnen. "Meneer De Wever is minister van Binnenlandse Zaken, van Justitie, van Buitenlandse Zaken en nog van een aantal andere zaken", had Geens zich bij aankomst aan de ministerraad laten ontvallen. 

Meest gelezen