Videospeler inladen...

Geens: "De Wever is minister van Binnenlandse Zaken, Justitie en nog een aantal andere zaken"   

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) reageert met enige zin voor ironie op het idee van N-VA-voorzitter Bart De Wever om transmigranten juridisch aan te pakken, zoals het in beslag nemen van hun smartphones. "Meneer De Wever is minister van Binnenlandse Zaken, Justitie, Buitenlandse Zaken en van nog een aantal andere zaken. Wij gaan op de ministerraad rustig beslissen over de maatregelen die we gaan nemen." 

De aanpak van transmigratie staat hoog op de agenda van de ministerraad. Gisteren stelde N-VA-voorzitter Bart De Wever in "Terzake" voor om transmigranten via het snelrecht op te pakken en om tijdens het onderzoek de smartphones van transmigranten systematisch in beslag te nemen."

Bevoegd minister van Justitie Koen Geens reageert eerder ironisch. "Ik ben hier al heel de week over bezig. We zullen wel zien wat daarover op de ministerraad gezegd wordt. Meneer De Wever is minister van Binnenlandse Zaken, van Justitie, van Buitenlandse Zaken en nog van een aantal andere zaken. Wij gaan hier rustig spreken over de maatregelen die we gaan nemen."

Volgens Geens zijn de mogelijkheden om transmigranten in hechtenis te nemen op dit moment "nihil". "Meneer De Wever zegt dat het snelrecht een oplossing is. Bij snelrecht kan men ook geen mensen in hechtenis nemen. Dat weet men wel bij de N-VA. Ik hoor die oplossingen aan en ik zeg dat ze juridisch niet kunnen. Dat is alles wat ik kan doen."

De minister van Justitie heeft daarnaast ook een advies van de procureurs-generaal op zak. Wat dat advies inhoudt, wil hij nog niet meedelen. "Wij gaan daar binnen over spreken." Geens is ten slotte naar eigen zeggen niet geïrriteerd door de uitlatingen van De Wever. "Ik ben een rustig en kalm man. We zijn niet zo snel geïrriteerd", klinkt het nog.

Meest gelezen