Videospeler inladen...

Gezonder leven verkleint de kans op dementie

Als je op middelbare leeftijd een gezonde levensstijl hebt, loop je minder kans op dementie. Dat is de boodschap van de nieuwe campagne tegen dementie van het Vlaams expertisecentrum Dementie, de Alzheimer Liga Vlaanderen en het Vlaamse Apothekersnetwerk. 

De nieuwe campagne startte vanmorgen in een aantal stations in Vlaanderen. Er werden vaccindoosjes uitgedeeld met informatie over levensstijlfactoren die het risico op dementie doen dalen.

Uit cijfers van het Vlaams expertisecentrum Dementie blijkt dat het aantal personen met dementie zal stijgen van ongeveer 132.000 in 2018 naar 188.000 in 2035, een stijging van 42,7 procent.  De hoge levensverwachting en de vergrijzing van de bevolking zijn de belangrijkste oorzaken voor die toename, maar ook een ongezondere levensstijl. 

Daar zijn mensen zich nog te weinig bewust van. Roken en alcohol drinken zijn bijvoorbeeld belangrijke beïnvloedbare risicofactoren. Slechts 8 procent van de bevolking legt bijvoorbeeld ook een relatie tussen een hartziekte en de kans op dementie, terwijl er juist een hele sterke relatie ligt tussen cardiovasculaire gezondheid en cognitieve gezondheid

Meest gelezen