Aanghangers van Milli Görüs tijdens een betogin in Duisburg, Duitsland, 2010

Wat is Milli Görüs, de organisatie die een islamitische school wil in Genk? En waarom is ze omstreden?

De Turkse organisatie Milli Görüs wil in Genk een islamitische middelbare school oprichten. Daarvoor heeft ze voor 2,5 miljoen euro een groot schoolgebouw gekocht. De burgemeester van Genk Wim Dries (CD&V) zegt dat hij advies heeft gevraagd aan de politie en dat die aangeven dat er geen gevaar was voor de openbare orde. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft een onderzoek gevraagd naar de financiële structuren achter de organisatie. Wat weten we erover en waarom is ze omstreden?

Wat is Milli Görüs?

Milli Görüs is een islamitische beweging met erg sterke banden met Turkije. Milli Görüs betekent letterlijk "nationale visie’"en is geïnspireerd door de ideeën van de Turkse ex-premier Necmettin Erbakan (1926-2011). Die is overigens een tijdje de politieke mentor geweest van de huidige president Recep Tayyip Erdogan. Milli Görüs is aanwezig onder meer in Turkije en Nederland. In Duitsland zou het de grootste moslimorganisatie zijn. De organisatie bezit in Europa honderden moskeeën, waaronder ook in België.

ex-premier van Turkije Necmettin Erbakan in Ankara in 1997

En in ons land?

In ons land is de organisatie gekend als "Islamitische Federatie van België". De organisatie zou 28 afdelingen hebben en meer dan 20 moskeeën uitbaten, onder meer in Gent, Sint-Niklaas, Zwevegem, Mol, Heusden-Zolder en Schaarbeek.

Volgens haar website organiseert de organisatie events, lezingen en scholingen. Ze hebben ook een actieve jongerenorganisatie die seminaries en jongerenkampen organiseert die jongeren de islam wil leren ontdekken.  

Verschillende vzw’s rond de organisatie van Milli Görüs zijn gehuisvest op het adres van de "Communauté Musulmane de Belgique" in Schaarbeek.

De organisatie heeft tot nu geen scholen in Vlaanderen, wel in Brussel (Schaarbeek) in Wallonië (Charleroi). "Terzake" ging deze week al filmen in de school in Schaarbeek.

Mogelijk wil Milli Görüs de scholenmarkt veroveren nu een aantal islamitische Lucerna-scholen onder vuur zijn komen te liggen. Die scholengroep is gelieerd aan de omstreden Turkse geestelijke leider Fethullah Gülen.

Volgens de Turkse overheid is Gülen verantwoordelijk voor de mislukte couppoging in Turkije in 2016. Sindsdien zijn er heel wat Turken, ook bij ons, die hun kinderen niet meer naar de Lucerna-scholen willen sturen.

Waarom is Milli Görüs omstreden?

De Duitse veiligheidsdiensten vermoedden dat Milli Görüs niet zo onschuldig is als ze zichzelf voortdoet. De organisatie zou segregatie in de hand werken en een politieke agenda hebben. Volgens de Duitse veiligheidsdiensten zou de organisatie achter de schermen extremer zijn dan ze laat uitschijnen.  Tegenstanders vinden Milli Görüs een organisatie die antiwesters, antidemocratisch en antiseculier is. Door zich te verzetten tegen integratie zou ze verdere segregatie in de hand werken.  

Ook bij ons gaan de veiligheidsdiensten nu een onderzoek uitvoeren, vooral naar de geldstromen achter de organisatie. Eerdere onderzoeken zouden niet hebben aangegeven dat de organisatie in ons land een bedreiging zou vormen.  

Meest gelezen