Videospeler inladen...

"Mijn strijd" van Hitler best verkopende informatieve non-fictieboek

Bij ons en in Nederland loopt de verkoop van "Mijn strijd" als een lier. De nieuwe wetenschappelijke vertaling van "Mein Kampf", dat Hitler in 1924 in de gevangenis van Landsberg schreef, is in een goeie 3 weken tijd al aan 4 drukken toe. Het boek staat bovenaan de verkoopslijsten van de boekenwinkels en een deel van de online-handel. 

In Nederland zijn al 15.000 exemplaren verkocht, bij ons 3.000. De vuistdikke turf, ruimschoots voorzien van commentaren en voetnoten, draait goed, en dat zonder promotie, zegt uitgever Prometheus. Ook in de winkels ligt "Mijn strijd" niet echt "en vedette''. "Mijn strijd" is de vertaling van de 2 jaar geleden in Duitsland verschenen nieuwe kritische editie. 

Bij ons staat "Mijn strijd" op 1 in de categorie non-fictie informatief. Vorige week dook Hitler die lijst binnen, meteen op plaats 2. Daarnaast is er ook een lijst non-fictie vrije tijd, dus hobby- en kookboeken. En uiteraard bestaan er ook verschillende fictie top-10's, onder meer jeugd, strips en zo meer.   

Pascale Naessens blijft op 1

Gooien we in Vlaanderen al die verschillende lijsten samen tot 1 top-100, dan klimt de Führer daar van 6 naar 4. Pascale Naessens' "Nog eenvoudiger met 4 ingrediënten" staat stevig op 1, net voor de 100e strip van "F.C. De Kampioenen" en nummer 345 van Suske en Wiske.

Net achter Hitler komt Aspe met de eerste titel in zijn nieuwe reeks "Van In". 6 is weer een strip: "De slavin", een "De rode ridder" van Marc Legendre en Fabio Bono. Verder in de algemene top 10 nog Leen Dendievel, Lucinda Riley en 2 keer Yuval Noah Harari. 

Nog even melden dat "Mijn strijd" 50 euro kost en ruim 850 bladzijden telt.  Een paar honderd daarvan zijn wetenschappelijke commentaar. De inleidingen door historici halen Hitlers theorieën over ras, Duitsland en politiek vaak onderuit, daarom zag de Joodse gemeenschap geen graten in de uitgave. O ja, de allereerste Nederlandse vertaling dateert al van 1925.

Meest gelezen