N-VA Oostende: "Vande Lanotte steekt stadsgeld in eigen zakken", Vande Lanotte ontkent

De Oostendse afdeling van N-VA beticht burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.A) ervan geld van plaatselijke basketbalclub BC Oostende te hebben laten verdwijnen in eigen zakken. Vande Lanotte ontkent te beschuldigingen. Volgens de burgemeester gaat het om een terugbetaling. 

Volgens N-VA Oostende gaat er te veel geld van de stadskas naar de plaatselijke basketbalclub. "De basketclub krijgt van de stad een veelvoud van de huur terug die ze zelf betaalt aan de stad." In totaal zou er 2,38 miljoen euro van de stadskas naar de basketclub zijn gevloeid. 

Een deel van dat bedrag komt bij Vande Lanotte zelf terecht, beweert  Anseeuw, die de lijst van N-VA in Oostende trekt. Hij heeft het specifiek over één facturatie, in 2012. Vande Lanotte zou via zijn bedrijfje Mabuspo meer dan 10.000 euro aan de basketclub hebben gefactureerd, voor scoutingopdrachten. Op die manier kwam volgens Anseeuw stadsgeld, via de basketclub, terecht bij Vande Lanotte.

Videospeler inladen...

Vande Lanotte ontkent: "Ik heb de club toen voor 22.000 euro gesponsord"

Dat ontkent de burgemeester met klem: "In 2011-2012 had de club het financieel moeilijk. Ik heb toen via mijn bedrijf Mabuspo eenmalig een kost van 31.345,83 euro overgenomen en betaald. Dat was de loonkost voor de scouting", zegt de burgemeester. "Op het einde van de rit hebben ze daarvan 9.000 euro teruggegeven. Ik heb dat jaar de club dus eenmalig voor 22.000 euro gesponsord."

Volgens de burgemeester is de beschuldiging ook niet nieuw: "De feiten zijn al vijf jaar door mijn teerbeminde vriend Jean-Marie Dedecker geponeerd." 

Videospeler inladen...

Vande Lanotte: "Geen verkiezing zonder schandaal"

Vande Lanotte ziet in de beschuldiging vooral een verkiezingsstrategie. "N-VA heeft heel weinig in te brengen in deze verkiezingen. Het gaat tussen Bart Tommelein en mij. Maar ze willen per se de zittende burgemeester en coalitie buiten. Dus moeten ze de SP.A aanvallen", zegt de burgemeester. 

"Als de SP.A niet minder stemmen haalt, kunnen ze nooit een coalitie maken met Open VLD van Bart Tommelein. Geen verkiezingen zonder schandaal", besluit de burgemeester. 

Meest gelezen