Politicologen: "N-VA stelt de Vlaams Belang-kiezer teleur die ze eerder had verleid"

"N-VA heeft heel veel kiezers van Vlaams Belang binnengehaald in 2014. Maar het harde imago van Francken krijgt een deuk nu hij 32 illegalen met een strafblad moest vrijlaten", analyseert politicoloog Dave Sinardet (VUB). Politicoloog Bart Maddens (KUL) komt tot een gelijkaardige conclusie: "N-VA probeerde het thema identiteit te claimen, waar Vlaams Belang historisch de eigenaar van is. Maar deze week komt een deuk in het imago van Francken." Hij ziet ook een gerichte bedoeling in de kritiek van de meerderheidspartijen op het beleid van Francken.

Op het einde van een woelige week over migratie, maken politicologen Dave Sinardet (VUB) en Bart Maddens (KUL) de balans op voor de partij van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken, de N-VA. Vorige week moest de staatssecretaris 202 mensen zonder papieren vrijlaten uit gesloten centra, om er plaats te maken voor transmigranten. Dat leverde hem felle kritiek op van zijn eigen coalitiepartners. CD&V-voorzitter Beke noemde het "hallucinant" en voorzitter van de liberalen Gwendolyn Rutten vroeg zich af "of het nog gekker kon."

De kritiek zwol verder aan toen Francken moest toegeven dat 32 van de vrijgelaten mensen zonder papieren een strafblad hebben. Premier Charles Michel riep Francken op om tegen vrijdag met "concrete en éffectieve voorstellen" te komen. 

Vandaag kwam de staatssecretaris met het voorstel om een gevangenisponton in te richten voor transmigranten. Op zo'n ponton, dat uit Nederland moet komen, kunnen 300 transmigranten worden opgesloten. Maar dat voorstel werd niet meteen goedgekeurd. Hoewel de regering akkoord ging om 300 bijkomende plaatsen te voorzien tegen de zomer, is de manier waarop en de locatie nog niet duidelijk.

Sinardet: "N-VA claimde migratie, maar hard beeld krijgt nu deuken"

"N-VA heeft heel veel kiezers van Vlaams Belang binnengehaald in 2014", legt politicoloog Dave Sinardet (VUB) uit. "N-VA claimde dat departement. Ze zetten Theo Francken (N-VA) erop, met een hard imago en een harde communicatiestijl. Hij creëert de indruk dat er een revolutie aan de gang is op migratie, wat uit de cijfers niet blijkt."

"Maar omdat mensen geen statistieken lezen, onthouden ze vooral de communicatie. Nu komt er een barst in dat beeld, omdat 32 illegalen met een strafblad vrijuit moeten", analyseert Sinardet. "Het beeld van de straffe Francken krijgt een deuk, net in een verkiezingsperiode." 

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Maddens: "Kritiek van coalitiepartners hoor je normaal enkel bij regeringscrisis"

"N-VA zei altijd: 'Vlaams Belang roept van aan de zijlijn, maar wij nemen verantwoordelijkheid op'. Theo Francken zou doen wat moet, met een krachtdadig beleid. Op die manier probeert N-VA dat thema rond migratie en identiteit te claimen, waar Vlaams Belang historisch de eigenaar van is", komt politicoloog Bart Maddens (KUL) tot dezelfde conclusie.  

"Deze week komt een deuk in het imago van Francken. Alle andere partijen springen daarop. De oppositie uiteraard, maar het grote nieuwsfeit van deze week is dat ook de voorzitters van de meerderheid, Gwendolyn Rutten en Wouter Beke, scherpere kritiek uiten. Dat is iets wat je normaal enkel hoort bij accute regeringscrisissen."

(Lees verder onder de video) 

Videospeler inladen...

Maddens: "Met kritiek hopen Open VLD en CD&V dat N-VA verbrandt"

Donderdag verdedigde N-VA-voorzitter Bart De Wever het beleid van partijgenoot Francken in "Terzake". Tegelijk leverde N-VA deze week ook kritiek op het regeringsbeleid, door te wijzen naar minister van Justitie Geens (CD&V). "De Wever heeft ook altijd een stuk kritiek op de regering. Hij komt met nieuwe voorstellen, onder andere het idee om gsm's systematisch af te pakken. Of hij becommentarieert het Europese beleid en verdedigt het Australische model, wat geen regeringsstandpunt is", zegt Maddens.

"Dat is de grote frustratie bij de meerderheid. De N-VA maakt aan de ene kant deel uit van de regering als degelijke beleidspartij, maar blijft tegelijk ook een anti-establishment-partij ", analyseert de professor. "Een januskop. De partij komt daarmee weg."

Men heeft de N-VA aan boord genomen in 2014 met de bedoeling om de partij te verbranden. Men hoopt dat dat nu gebeurt. 

Bart Maddens, politicoloog aan de KUL

Volgens Maddens willen de coalitiepartners van N-VA met hun kritiek de N-VA "verbranden": "Men heeft de N-VA aan boord genomen in 2014 met de bedoeling om de partij te verbranden. Die partij moest zich kapotregeren, zoals gebeurd is met Agalev in 1999 en de Volksunie", zegt Maddens. "Men hoopt dat dat nu gebeurt. Vandaar de heftige reactie van Rutten en Beke vlak voor de verkiezingen." 

Maar is er ook effectief een risico voor de grootste Vlaamse partij? "Ik denk dat er wel een risico is", zegt Maddens. "N-VA staat in competitie met Vlaams Belang. Vlaams Belang is de eigenaar van dit thema. Het zou gek zijn als Vlaams Belang niet profiteert, nu de verkiezingen zo sterk over migratie en identiteit gaan."

Videospeler inladen...

Meest gelezen