Videospeler inladen...

Regering onderzoekt Nederlands gevangenisponton als oplossing voor opvang transmigranten

De federale regering onderzoekt of het mogelijk is om een Nederlands gevangenisponton in te schakelen om transmigranten vast te houden. Probleem is wel dat het ponton pas over een half jaar beschikbaar zou zijn. In totaal wil de regering 300 extra gesloten plaatsen creëren, maar over de manier waarop is de knoop nog niet doorgehakt.

De problematiek van de transmigranten stond hoog op de agenda van de ministerraad vanmorgen. De regering moet op zoek naar een manier om transmigranten vast te houden. Op dit moment zijn er 600 plaatsen in de bestaande centra, maar dat is te weinig.

"We horen nu dat het de bedoeling zou zijn om een gevangenisboot of -ponton uit Nederland over te nemen en die in een haven aan te leggen", zegt Wetstraatjournalist Johny Vansevenant. "Er is sprake van 300 plaatsen, er zouden 400 personeelsleden nodig zijn om dat allemaal te regelen."

Premier Charles Michel (MR) liet op een persconferentie na afloop van de ministerraad verstaan dat het gevangenisponton een piste is die wordt onderzocht, maar dat er nog geen beslissing is genomen. Ook andere pistes worden onderzocht, zoals extra plaatsen vrijmaken in kazernes.

Niet voor meteen

Probleem is dat de gevangenisboot pas over 6 maanden beschikbaar zou zijn. "Een oplossing is er dan niet onmiddellijk. De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan, dat geeft extra spanning. Wat doe je in de tussentijd?", aldus Vansevenant. "Moeten er dan elders nog opvangplaatsen in gesloten centra gecreëerd worden?"

Het gevangenisponton is een voorstel van bevoegd staatssecretaris Theo Francken (N-VA). Hij is er zich van bewust dat de oplossing - ponton of andere vormen van capaciteit - er niet meteen zal zijn."Er zijn bepaalde vergunningen nodig, je moet personeel aanwerven. De detentie moet op een humane manier gebeuren en moet de rechterlijke toetsing doorstaan." Ten laatste tegen de zomer volgend jaar moet de capaciteit er zijn, "maar we gaan proberen zo snel mogelijk".

"De vraag is of dit een adequate en efficiënte oplossing is", reageert CD&V-vicepremier Kris Peeters op het ponton-idee. "Het zou een pak plaatsen kunnen opleveren, maar dat gaat ook heel wat geld kosten." Peeters wil ook dat transmigranten betere begeleiding en informatie krijgen over de asielprocedure.

Videospeler inladen...

Meest gelezen