BELGA/WAEM

Nieuwe plaat van Prince: "Alleen al interessant om te horen of akkoordenschema van "Purple rain" hetzelfde is gebleven"

Vandaag komt een nieuwe plaat van wijlen Prince uit, "Piano and a microphone" getiteld. Het gaat om oude nummers die de zanger 35 jaar geleden, in 1983 dus, alleen heeft opgenomen in zijn huis, zichzelf begeleidend op piano. Muzikant en fan Bart Peeters kijkt geweldig uit naar het album. "Begin jaren 80, in de jaren vóór zijn hit "Purple rain", heeft Prince hele interessante en inspirerende dingen gedaan", legt Peeters in "Start je dag" uit.   

Muziekicoon Prince overleed twee jaar geleden aan een overdosis pijnstillers. Zijn nabestaanden vonden niet dat "oude muziekstukken mochten achtergehouden worden voor de fans" en dus komt er postuum nieuw werk uit. Op "Piano and a microphone" staan negen nummers die Prince heeft opgenomen in 1983 in zijn huis in Chanhassen. 1983 was het jaar voor zijn grote doorbraak met "Purple rain".

Grote artiesten kunnen op één instrument en met één stem de volledige groove van een nummer bepalen

Muzikant en zanger Bart Peeters is grote fan van Prince en legde op Radio 2 Antwerpen uit waarom de plaat interessant kan zijn. "We moeten eerlijk zijn: in de laatste (20) jaren van zijn leven heeft Prince te veel uitgebracht, te veel dat goed voor hem was. Maar in de vroege jaren 80, in de jaren vóór "Purple rain", was Prince een ambitieus iemand en heeft hij hele interessante en inspirerende dingen -voorstudies, enz.- gedaan."

Op de nieuwe plaat zou ook een vroege versie van de klassieker "Purple rain" staan. "Ik zou alleen al willen weten of het akkoordenschema van "Purple rain" hetzelfde is gebleven. Grote artiesten kunnen alleen al op één instrument, zelfs al is het hun instrument niet (het instrument van Prince was natuurlijk de gitaar), en met één stem de volledige sfeer en groove van een nummer bepalen."

Peeters vraagt zich wel af wat de klankkwaliteit van de nummers zal zijn. Want het gaat om opnames die teruggevonden zijn op cassetten. "Mijn cassetjes uit de jaren 80 zijn niet meer in zo'n geweldige staat. Welke tovertruc ze daar hebben toegepast, dat weet ik niet", zegt Peeters. 

AUDIO Beluister hier het gesprek uit "Start je dag":  

Meest gelezen