Rap- en hiphop-producent Marion "Suge" Knight bekent doodslag en riskeert 28 jaar cel

De Amerikaanse rapper en hiphop-producent Marion "Suge" Knight (53) vecht de beschuldigingen van doodslag niet aan in de rechtbank, wat in Californië gelijk staat aan schuld bekennen. Daarmee wil Sight een deal sluiten met de openbare aanklager om levenslang te vermijden. Knight krijgt welllicht een gevangenisstraf van 28 jaar.     

Knight staat terecht omdat hij drie jaar geleden na een hoogoplopende ruzie twee mannen aanreed met zijn pick-up aan een drive-in van een burgerrestaurant in Los Angeles. Daarbij kwam een man van 55 om het leven en raakte een andere man zwaargewond aan zijn voeten en hoofd. De beveilingscamera's konden het incident vastleggen.

Knight was op het moment van de feiten op borgtocht vrij. Hij zou achteruit rijdend zijn slachtoffers tegen de grond gewerkt hebben en hen moedwillig overreden hebben. In eerste instantie vertelde Knight dat de mannen hem gewapend wilden overvallen, hij ze vervolgens per ongeluk aanreed en toen probeerde te vluchten. Het Openbaar Ministerie klaagde Knight aan voor moord, poging tot moord en vluchtmisdrijf. Een uitspraak in de zaak volgt begin oktober.

Suge Knight en de moord op Tupac Shakur

Suge Knight is de mede-oprichter van het overbekende platenlabel Death Row Records (dat later bankroet ging). Hij is een van de hoofdrolspelers in de zogenoemde gangsta rap uit de jaren 90. In zijn portefeuille had hij heel wat bekende rappers van de Amerikaanse westkust, onder hen ook Dr. Dre, Snoop Dogg en Tupac Shakur.

Laatstgenoemde rapper werd in 1996 doodgeschoten in de auto van Suge Knight. De producent zat toen aan het stuur. De precieze omstandigheden van de dood van Tupac Shakur zijn tot op heden onopgehelderd. Bijna zes maanden later werd rapper Notorius B.I.G. of Biggie Smalls vermoord, een concurrerende rapper. Knight zou achter de moord zitten uit wraak voor de moord op Tupac Shakur, maar hij heeft dat altijd ontkend.

Knight werd eerder al veroordeeld voor een gewapende overval en belandde in 1997 en 2003 in de cel, onder meer voor vechtpartijen.   

AP2014

Meest gelezen