Referendum over de verwijdering van godslastering uit de Ierse grondwet

De Ierse regering kondigde vrijdag aan dat op 26 oktober een referendum wordt georganiseerd over de verwijdering van blasfemie als misdrijf uit de grondwet, na de legalisering van abortus en het homohuwelijk door een volksraadpleging. Godslastering is nu verboden op grond van artikel 40.6.1 van de grondwet en strafbaar in Ierland, een wet die zelfs volgens de Ierse Kerken grotendeels achterhaald is.

In 2017 had minister van Volksgezondheid Simon Harris de wet "absurd" en "een beetje gênant" genoemd, aldus The Irish Times.

Het referendum vindt plaats op dezelfde dag als de presidentsverkiezing in Ierland. Kiezers kunnen dan stemmen over de toepassing van het 37e amendement op de grondwet tot verwijdering van de huidige wet.

In mei hadden de Ieren met een meerderheid van meer dan 66 procent in een volksraadpleging de liberalisering van abortus goedgekeurd, en dat betekende drie jaar na de legalisering van het homohuwelijk een nieuwe sociaal-culturele aardbeving in de aartsconservatieve katholieke republiek van 4,7 miljoen mensen.

Er staat nog een ander referendum gepland over het lot van artikel 41.2.1 van de grondwet, waarin staat dat de plaats van de vrouw aan de haard is. Een datum hiervoor is nog niet vastgelegd.

Meest gelezen