1 op de 4 lijsttrekkers is vrouw: "Old boys network is moeilijk te doorbreken"

Bij de komende lokale verkiezingen is slechts een kwart van de lijsttrekkers een vrouw. Dat klaagt de progressieve vrouwenbeweging Zij-kant aan. "Nu is het aan de kiezer: stem vrouw en zorg ervoor dat er meer vrouwen verkozen raken", zegt voorzitter Inga Verhaert. 

Voor de verkiezingen van 14 oktober zijn in Vlaanderen ruim 1.600 lijsten ingediend. Bij 394 van die lijsten staat een vrouwelijke kandidaat bovenaan, dat is goed 24 procent van de lijsttrekkers. "Er is een lichte vooruitgang ten opzichte van de vorige gemeenteraadsverkiezingen, maar 4 procentpunt is tergend weinig. Het gaat verschrikkelijk traag", stelt Zij-kant-voorzitter Inga Verhaert, zelf SP.A-kandidate in de provincie Antwerpen.

"Vrouwen moeten meer plaats hebben in de politiek", vindt Verhaert. "Als je ziet dat maar 1 op de 4 lijsttrekkers vrouw is, dan weet je meteen dat er minder kans is dat vrouwen zullen verkozen raken in de gemeente- en provincieraden.  Minder verkozen vrouwen, betekent ook minder kans op uitvoerende mandaten."

Er geldt nu al een verplichting om de lijsten evenwichtig samen te stellen: een geldige lijst telt evenveel mannen als vrouwen. Bovendien moeten beide geslachten vertegenwoordigd zijn op de eerste twee plaatsen. "Vrouwen komen dus op 3 van de 4 lijsten slechts op de tweede plaats. Echte gendergelijkheid is er in de lijstvormingen dus niet", vindt Zij-kant.

"Stem vrouw"

De vrouwenbeweging roept de kiezers op om op vrouwen te stemmen. "De partijen hebben hun werk gedaan, goed of kwaad. Nu is het aan de kiezer: zorg ervoor dat meer vrouwen verkozen worden. Dan is de kans groter dat je meer vrouwen als uitvoerend mandataris krijgt", zegt Inga Verhaert.

Ook de overheid heeft een rol te spelen, vindt Zij-kant. Volgens de vrouwenbeweging is er een te groot verschil tussen vrouwen die wel verkozen raken enerzijds en het aantal vrouwen dat uiteindelijk een bestuursfunctie krijgt anderzijds. Zij-kant wil daarom dat er een quotaregeling komt die verder gaat dan de huidige wettelijke verplichting over man/vrouw-samenstelling van de lijsten: pariteit in alle uitvoerende bestuursorganen. De schepencolleges en de provinciale deputaties zouden dus voor de helft uit vrouwen moeten bestaan. 

"Old boys network"

Volgens Inga Verhaert heeft een en ander te maken met de "cultuur in de diverse partijen" dat vrouwen nog altijd minder vertegenwoordigd zijn op de lijsttrekkersplaats dan mannen. "Sommige zijn er meer vatbaar voor dan anderen. Een old boys network is moeilijk te doorbreken."

In haar eigen partij de SP.A ervaart Verhaert naar eigen zeggen dat het niet zo moeilijk is om als vrouw de lijst te trekken. "Bij de vorige nationale verkiezingen hadden wij veruit de meeste vrouwelijke lijsttrekkers. Voor de komende lokale verkiezingen hebben we in mijn eigen provincie een aantal vrouwen als lijsttrekker en dat in niet onbelangrijke gemeenten."

Meest gelezen