Steeds meer migranten nemen nieuwe route: via Baskenland naar Noord-Europa

Migranten die uit Afrika naar Europa willen komen, zoeken nieuwe toegangswegen tot het oude continent. Want als illegale migrant kom je Italië nog heel moeilijk binnen. Daarom kiezen migranten steeds vaker voor de nieuwe smokkelroute: in Spanje aan land komen om daarna via Baskenland verder noordwaarts te trekken, naar Frankrijk en België.

Hulpverleners van het Rode Kruis zeggen dat er de afgelopen maanden al 3.800 de nieuwe route via het Baskenland namen. Vooral de afgelopen maanden zou de toename spectaculair zijn.

De Franse grenspolitie zegt dat er dagelijks 30 tot 60 migranten worden aangehouden. Nog veel meer migranten - er is sprake van honderden migranten per dag - zouden erin slagen de Spaans-Franse grens over te steken omdat de politie niet voorzien is op deze instroom van zoveel migranten. In de praktijk staan zo’n 50 agenten in voor de grensbewaking in het zuidwesten van Frankrijk, tussen Spaans en Frans Baskenland.

Daarom heeft de Franse grenspolitie in Baskenland eind deze week voor het eerst aan de alarmbel getrokken, tijdens een demonstratie in Hendaye, in het meest zuidwestelijke punt van Frankrijk. “We demonstreren om aan onze minister van te tonen dat de Baskische politieagenten niet meer in deze slechte omstandigheden willen werken”, luidde het tijdens het protest. 

Meest gelezen