Tom Felton maakte van Draco Malfidus "een schatteboutje en meisjesidool"

Een onuitstaanbare etterbak die uitgroeide tot een begeerd meisjesidool. Dat is zowat de algemene teneur als men Draco Malfoy, of Malfidus, beschrijft die in de Harry Potter-films als ultieme kwelduivel van Harry en zijn vrienden blijft opduiken. Dat Draco uiteindelijk toch de harten van de fans wist te veroveren is de volledige verdienste van acteur Tom Felton. Ook in Vlaanderen wordt de nu 30–jarige acteur graag met open armen ontvangen. Dat bleek nog eind augustus uit de vele reacties op sociale media, toen bekend raakte dat Felton naar Gent zou afzakken tijdens de herfsteditie van de FACTS-beurs. Met dank dus aan Feltons charmante karakter.

Die charme ontging ook schrijfster J.K. Rowling niet en ze liet in december 2010 dan ook optekenen: "Het verontrust me om te zien hoe meisjes een imperfect personage aanbidden. Ik begrijp de psychologie erachter, maar het is ongezond." Felton liet het alvast niet aan zijn hart komen.

Tom Felton: "Draco is eigenlijk zo’n schatteboutje. Iedereen zegt wel dat hij verschrikkelijk is, maar ik vind dat jammer. Harry heeft het veel makkelijker, omdat hij al die belangrijke invloeden in zijn leven heeft, die hem zeggen wat wel en wat niet te doen. Maar Draco heeft die keuzes niet. Het is eerder van: "Ga heen en wees slecht of Voldemort zal je vermoorden!" Wat heus wel angstaanjagend is. Maar hoe lief ik hem ook vind, Draco mag meestal heerlijk slecht zijn. En ik speel die rol met plezier." (Seventeen, juli 2011)

"Met fans heb ik de gekste dingen meegemaakt. Toen we bijvoorbeeld promotie maakten voor een film in Japan, stonden me massaal veel Japanse meisjes op te wachten, met een bord in hun handen waarop te lezen stond: "Welkom in Japan, Draco!" en soortgelijke opmerkingen. Soms kleden fans zich als Draco. Als men me op die manier benadert, weet ik niet hoe te reageren. Maar al bij al is het plezant en ben ik er gewoon aan geworden." (Clevver, maart 2015)

"Dat Draco zo populair is bij meisjes heeft wellicht alles te maken met de aantrekkingskracht van de 'bad boy'. Al denk ik dat hij aanvankelijk echt wel gehaat werd. Maar hij was een slachtoffer in "Half Blood Prince", waardoor de perceptie van de mensen veranderd is. Hij werd er wat sympathieker door. Bovendien vermoed ik dat veel mensen weg waren van het donkerzwarte pak dat hij droeg. Dat maakte Draco hip en trendy. Maar uiteindelijk houdt iedereen toch van het slechtste karakter, niet?" (Huffington Post, december 2017)

"Mensen vinden de haarcoupe van Draco geweldig. Ik denk daarbij graag dat ik het zelf ben geweest die die haarstijl zo cool heeft doen lijken. Dat Kim Kardashian uiteindelijk ook de Draco-stijl uitgeprobeerd heeft, heeft het belang van 'the Draco' nog doen toenemen, ook voor volgende generaties. Dat is een grapje natuurlijk! Maar ik heb toen wel veel mails gekregen met: "Kim’s gone Draco!" En ze staat er goed mee, dat moet ik toegeven." (Clevver)

"Na de laatste film dacht ik dat de Harry Potter-vlam stilletjes zou uitdoven. Maar ze blijft branden en zelfs harder dan vroeger. Ik heb het gevoel dat de reeks almaar populairder wordt. De fans zijn die films nog lang niet beu. Fantastisch, toch." (Huffington Post)

"Ik blijf intussen voor velen gewoon Draco. Als ik ergens opgemerkt word, dan hoor ik vaak roepen: "Hey Draco!". Ik kijk dan eens erg streng naar hen. Dan vindt men meestal geweldig." (Clevver)

Dat zal dus ook het geval zijn komend weekend, tijdens "FACTS Fall 2018" in Flanders Expo Gent. Felton zal er op zaterdag en zondag beschikbaar zijn voor fotoshoots, signeersessies en panels. FACTS is een organisatie die sciencefiction, fantasy, comics, Japanse animatie en manga promoot.

Meest gelezen