Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Wereldwijde afvalberg tegen 2050 70 procent groter

De wereldwijde afvalberg zal tegen 2050 zo'n 70 procent groter zijn dan nu als we niets doen. Daarvoor waarschuwt de Wereldbank in een nieuw rapport. We zouden tegen dan elk jaar 3,4 miljard ton afval per jaar produceren.  Daarmee groeit de afvalproductie sneller dan de wereldbevolking.

Volgens de schatting van de Wereldbank zullen we in 2050 3,4 miljard ton afval per jaar produceren. Dat zijn 34 miljoen volgestouwde vrachtwagens per jaar. De groeiende afvalberg is vooral te wijten aan de snelle verstedelijking en de toenemende bevolking. 

"Hoewel ze maar 16 procent van de wereldbevolking uitmaken, zijn alle rijke landen samen verantwoordelijk voor meer dan een derde van het wereldwijde afval (34 procent)", schrijft de Wereldbank. "Oost-Azië en het Pacifische gebied is goed voor bijna een kwart (23 procent)".

Vooral in ontwikkelingsgebieden zal de jaarlijkse vuilnisproductie snel toenemen. In zuidelijk Azië wordt tegen 2050 een verdubbeling verwacht, in de Afrikaanse landen onder de Sahara zal de afvalberg meer drie keer groter zijn dan nu.

Daarmee neemt de afvalproductie sneller toe dan de wereldbevolking. Die groeit de komende decennia met ongeveer 30 procent, becijferden de Verenigde Naties.

"Degelijk afvalbeleid is cruciaal"

"Een degelijk afvalbeleid is cruciaal voor duurzame, gezonde en inclusieve steden en gemeenschappen", zegt de Wereldbank. De rijkere landen slagen erin om minstens een derde van hun afval te recycleren of te composteren. In armere landen is dat maar 4 procent.

"Afval dat niet ingezameld wordt heeft grote gevolgen voor onze gezondheid en het milieu. De kostprijs om die gevolgen aan te pakken is vele keren hoger dan de kostprijs om eenvoudige en adequate methodes te ontwikkelen om afval te beheren", zegt Silpa Kaza, expert stedelijke ontwikkeling bij de Wereldbank en hoofdauteur van het rapport. "Er zijn oplossingen en wij kunnen landen daarbij helpen."

Meer lezen?

Meest gelezen