Copyright 2018 Jan van Hecke, all rights reserved.

Zin in een gratis concert van Jef Neve of een dansfeest? Hier kunt u dit weekend terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

AUDIO: (her)beluister hier het gesprek uit "De ochtend" op Radio 1.

Het Red Star Line Museum in Antwerpen bestaat 5 jaar en trakteert met taart, een feestelijk weekend én een vernieuwde opstelling. Vanaf zaterdag kunt u ook naar de tijdelijke tentoonstelling "Thuishaven", waar nieuwkomers in Antwerpen hun verhaal vertellen.  

Om 15 uur speelt Jef Neve een gratis soloconcert (vol is vol, waarschuwt het museum) en daarna spelen de museummedewerkers zelf voor DJ (geen waarschuwing van het museum). Als dat experiment goed afloopt komt daarna Tom Barman plaatjes draaien, en vanaf 22 uur vanavond is er een gratis dansfeest naast het museum. Zondag trakteert het museum nog op taart, zolang de voorraad strekt.

Straf in Gent

De hoofdgriffier van het Hof van Beroep Gent organiseert vandaag een opmerkelijk solidariteitsfestival: STRAF. In het Oud Gerechtsgebouw van Gent bent u vanaf 11 uur welkom, tot middernacht. Het hele gebouw wordt ingepalmd door kunstenaars, auteurs, magistraten, acteurs... Het belooft een bijzondere combinatie te worden van kunst en justitie, om zo aandacht te vragen voor geïnterneerde mensen met een beperking. Straf.

Wanhopige ouders gezocht

Het cultuurseizoen begint dit weekend ook in Leuven, met een feest in de Schouwburg. Vanavond worden er grote discobollen opgehangen boven het podium, meedansen is verplicht. Voor de jonge ouders die dat feest niet kunnen meemaken vanwege de kinderen, is er op zondag voor het eerst "De ochtend van de wanhopige ouders". 

Vanaf 8 uur serveert de Schouwburg doorlopend(e) koffie en klassieke muziek voor de ouders, en creatieve activiteiten voor de kinderen. Alles is gratis, ook de familieyoga op het podium, maar inschrijven is noodzakelijk. Familieyoga, ja. Als u zich daar weinig bij kunt voorstellen, die yogasessie zou er zo kunnen uitzien:

Latino Lier

Een hele zomer werden we getrakteerd op tropische temperaturen, maar voor Sfinks Mundial Latino neemt u straks toch best regenjas en trui mee naar het stadspark van Lier. Het gratis festival moet het vooral hebben van de sfeer, maar laat het eventuele slechte weer u niet tegenhouden. 

Clash van de expo's

Ook het exposeizoen is opnieuw begonnen. Zo kunt u sinds deze week in BOZAR in Brussel terecht voor "Beyond Klimt", en toont het S.M.A.K. in Gent vanaf vandaag het werk van Raoul De Keyser in een uitgebreide overzichts-tentoonstelling. Vergeet ook het werk van Adriaen Brouwer niet in Oudenaarde. 

Het Legermuseum in Brussel schiet de hoofdvogel af dit weekend, met de opening van de expo "De Groote Oorlog voorbij: 1918 - 1928".  Een tentoonstelling over de jaren na de Eerste Wereldoorlog, aan de hand van zo'n 1.500 voorwerpen, uit verschillende collecties. Meer info vindt u in het artikel hiernaast. Wie vandaag in een outfit uit de jaren 20 naar het museum gaat, mag trouwens gratis binnen. Prettig weekend!

Meest gelezen