Wereldgezondheidsorganisatie: "1 op de 20 overlijdens komt door gevolgen overmatig alcoholgebruik"

Een op de 20 overlijdens is een gevolg van overmatig alcoholgebruik. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over de relatie tussen alcohol en gezondheid. Driekwart van de slachtoffers zijn mannen. 

Een probleem van rijke landen

Van alle overlijdens waarbij alcohol een rol speelt, is ruim een kwart (28 procent) het gevolg van verwondingen, die te wijten zijn aan verkeersongelukken of gewelddaden.  Een vijfde (21 procent) is te wijten aan verstoringen van de spijsvertering en nog een vijfde (19 procent) aan ziekten van het hart en de bloedvaten. 

De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat wereldwijd 237 miljoen mannen en 46 miljoen vrouwen lijden aan ziekten die veroorzaakt zijn door overmatig alcoholgebruik. Dergelijke ziekten komen het meest voor bij mannen en vrouwen in Europa (14,8 en 3,5 procent) en Amerika (11,5 en 5,1 procent). Ze komen ook het meest voor in rijke landen. 

Europa spant de kroon

Over heel de wereld zouden 2,3 miljard mensen alcohol drinken. In Europa, Noord- en Zuid-Amerika en landen in de westelijke Stille Oceaan (China, Japan, Australië...) zou meer dan de helft van de bevolking alcohol drinken. In Europa is het alcoholverbruik per persoon nog altijd het hoogst, hoewel het verbruik daar sinds 2010 met 10 procent is afgenomen. In Zuidoost-Azië, Noord- en Zuid-Amerika en de landen in de westelijke Stille Oceaan zal het alcoholgebruik in de volgende 10 jaar naar verwachting toenemen.  

Mensen die alcohol verbruiken, drinken gemiddeld 33 gram pure alcohol per dag. Dat komt ruwweg neer op 2 glazen wijn (van 150 milliliter elk), een grote fles bier (750 milliliter) of twee glazen sterke drank (van 40 milliliter elk).     

Populair bij adolescenten

Wereldwijd drinkt meer dan kwart (27 procent) van de 15- tot 19-jarigen regelmatig alcohol. In Europa zelfs 44 procent. In heel wat landen drinken kinderen (zowel jongens als meisjes) hun eerste glas alcohol voor ze 15 jaar zijn.  

45 procent van de hoeveelheid alcohol die wereldwijd verbruikt wordt, bestaat uit sterke drank, 34 procent uit bier en 12 procent uit wijn. In Europa is de populariteit van bier en wijn toegenomen ten koste van sterke drank.

57 procent van de wereldbevolking boven de 15 jaar - of 3,1 miljard mensen - zou in de afgelopen 12 maanden helemaal geen alcohol gedronken hebben.  

WHO roept op tot maatregelen

Naar aanleiding van het rapport, roept de Wereldgezondheidsorganisatie regeringen op maatregelen te nemen om het alcoholgebruik terug te dringen. Ze denkt daarbij aan het verhogen van belastingen op alcoholhoudende dranken, het beperken of verbieden van reclame voor alcohol, en het beperken van de beschikbaarheid van alcohol. 

Meest gelezen