Achter het stuur "Bijna thuis" sms'en naar het thuisfront? Dat is 287 meter lang niet op de weg letten

Wie sms't achter het stuur, rijdt blind. Op een snelweg waar u 120 km per uur mag rijden, kijkt u voor een berichtje als "Bijna thuis" 287 meter lang niet naar de weg. Voor "ik ben onderweg", mist u 395 meter. En dat zijn dan nog kleine berichten. De vereniging Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK) wil met een nieuwe campagne tonen hoe lang u blindt rijdt terwijl u sms't, berichten leest of surft.  Op de website blindmeters.com kan u nu zelf de test doen.   

De campagne verwijst naar de gelijknamige website, waarop bestuurders kunnen berekenen hoe lang ze precies blind rijden als ze via hun smartphone een tekstberichtje versturen.   

De website maakt gebruik van Google Maps. Bezoekers kunnen er een straat van hun keuze invullen, en berekenen hoe lang ze afgeleid zouden zijn als ze een tekstberichtje zouden aanmaken. Ze kunnen dan meteen ook zien welk deel van de straat ze gemist zouden hebben.

De resultaten zijn ontnuchterend. Wie bij een snelheid van 90 kilometer per uur 1 karakter typt, legt 19,75 meter af zonder op de weg te letten. Wie bij die snelheid een simpel berichtje typt als "bijna thuis" (11 tekens), heeft 287 meter van de weg niet gezien. Op dat stuk weg kan veel gebeuren, zeker als u onoplettend bent. Een ongeval is dan snel gebeurd. Zo is het gebruik van een gsm of smartphone achter het stuur, mee de oorzaak van zowat 30 procent van alle verkeersongevallen.

Enkele voorbeelden van sms'jes en de meterslange afstand die je daardoor mist

Bekijk hier het campagnefilmpje

Deze bestuurders doen zelf de test

Meest gelezen