BNP Paribas Fortis krijgt boete wegens te laks tegen witwassen

Bank BNP Paribas Fortis heeft jarenlang te weinig gedaan tegen witwaspraktijken. Dat schrijft de krant de Tijd op basis van een onderzoek en een doorlichting door de Nationale Bank van België. De doorlichting kwam er na een onderzoek naar de neef van de Libische ex-dictator Khadaffi, een klant bij de bank. Volgens de Nationale Bank is het systeem dat BNP Paribas Fortis gebruikte om verdachte geldstromen van belastingparadijzen en hoogrisicolanden te detecteren "tekortgeschoten en ineffectief gebleven", schrijft De Tijd.

Voor transacties met belastingparadijzen gingen bij BNP Paribas Fortis pas alarmbellen rinkelen als over een periode van zeven dagen meer dan 750.000 euro werd overgeschreven. Voor hoogrisicolanden, zoals Libië en China, gebeurde dat pas vanaf 375.000 euro. Die drempels, die jarenlang werden gehandhaafd, waren volgens de Sanctiecommissie van de Nationale Bank veel te hoog.

Met betrekking tot de zaak van de neef van Khadaffi zijn nog verschillende andere tekortkomingen vastgesteld. Sinds die neef in 2005 een rekening opende, had niemand bij de bank hem vragen gesteld. In 2010 kreeg hij zelfs het standaard risicoprofiel 'medium', net als alle andere gewone cliënten. Ook na 2011, toen er internationale maatregelen tegen Libië kwamen, voerden de bankbedienden geen controles uit. De man kon tot april 2016 zijn rekening behouden.

De bank heeft voor de inbreuken een boete gekregen van 300.000 euro. Dat is volgens De Tijd erg laag in vergelijking met soortgelijke zaken in het buitenland. BNP Paribas Fortis wilde geen commentaar geven. De bank zou wel intussen haar controles verbeterd hebben.

Meest gelezen