Deze Antwerpse robot zal binnenkort op oceaanbodem "metaalknollen" verzamelen
Het Antwerpse baggerbedrijf DEME heeft vrijdag in Temse de Patania II voorgesteld. De robot zal ingezet worden voor het ontginnen van mineralen op de oceaanbodem.
Global Sea Mineral Resources (GSR), de dochteronderneming van DEME gespecialiseerd in diepzee-ontginning, stelde het pre-prototype voor in Temse. Daar is engineeringbedrijf De Meyer gevestigd, dat het toestel mee ontwikkelde. De Patania II is de opvolger van bodemtestrobot Patania I, die in 2017 getest werd tijdens een expeditie in de Stille Zuidzee.
De Patania II is een 'knollenverzamelaar', uitgerust met een zuigkop om op zo'n 4 kilometer diepte polymetaalknollen van de zeebodem te verzamelen. Die komen voor op de bodem van zowat alle oceanen en bevatten kostbare stoffen als nikkel, kobalt, koper en mangaan, belangrijke metalen bij het produceren van zaken als batterijen, smartphones, zonnepanelen en roestvrij staal.
In 2019 zal het toestel voor het eerst getest worden in de Belgische en Duitse concessiezones van de Stille Oceaan. In 2013 kreeg het bedrijf een concessie voor een zone van zo'n 77.000 vierkante kilometer in de Clarion Clipperton Zone in de Stille Oceaan, ten westen van Mexico.
Hoewel GSR samenwerkt met de Universiteit van Gent om de milieu-impact van het project te monitoren en omgevingsstudie deed, maakt dierenrechtenorganisatie WWF zich toch zorgen om het project. "De stelling dat de effecten beperkt zullen zijn, wordt alleszins niet of niet voldoende onderbouwd", zegt de organisatie. WWF vraagt dan ook geïnformeerd te worden over hoe de overheid het project verder zal opvolgen.
Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur
