Videospeler inladen...

Doden bij aanslag op militaire parade in Iran, IS eist aanslag op

In Ahwaz, in het zuidwesten van Iran, zijn zeker 25 doden en tientallen gewonden gevallen bij een aanslag op een militaire parade. Andere bronnen hebben het over minstens 29 doden. Veel slachtoffers zijn leden van de Revolutionaire Garde, maar er zijn ook burgers bij die naar de parade stonden te kijken, onder wie ook kinderen. IS en een groep van Arabische separatisten hebben de aanslag opgeëist.

Iran herdenkt vandaag het begin van de oorlog tegen Irak, op 22 september 1980. In heel het land zijn er militaire parades. 

In Ahwaz werd de parade vanuit een vlakbij gelegen park onder vuur genomen door vier aanvallers in militaire uniformen. De schutters zijn doodgeschoten. 

Het is niet meteen duidelijk wie achter de aanslag zit. De staatstelevisie had het over "takfiri schutters", een begrip dat in Iran wordt gebruikt voor strijders van IS.

IS heeft de aanslag intussen opgeëist, maar dat deed ook de Arabische beweging voor de bevrijding van Ahwaz. Die groepering is een onderdeel van het Ahwaz Nationaal Verzet, een soort koepelvereniging van alle gewapende organisaties die ijveren voor een eigen Arabische staat in de provincie Khuzestan. Ahwaz ligt in Khuzestan, een regio met een aanzienlijke Arabische minderheid. Arabische separatisten hebben in het verleden al olie-installaties aangevallen, maar aanslagen op mensen waren er nog niet. 

Noch IS noch de Arabische separtisten droegen bewijzen aan voor hun bewering.

Videospeler inladen...

De Iraanse regering wijst het buitenland met de vinger. Volgens een woordvoerder van het leger werden de aanvallers getraind door twee Golfstaten. 

"Terroristen gerekruteerd, opgeleid, bewapend en betaald door een buitenlands regime hebben Ahwaz aangevallen", zegt ook minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Javad Zarif in een tweet. "Iran houdt de regionale terreursponsors en hun Amerikaanse bazen verantwoordelijk voor zulke aanvallen". Hij zegt dat Iran "snel en kordaat" zal reageren.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 19 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen