Hollywoodactrices in de bres voor hoogleraar die Trumps kandidaat beschuldigt van seksuele agressie

Hollywoodactrices hebben in een video hun steun uitgesproken voor hoogleraar Christine Blasey Ford. Zij heeft Brett Kavanaugh, de kandidaat van president Trump voor het Hooggerechtshof, beschuldigd van seksuele agressie. "Hij mag niet aangesteld worden", klinkt het.  Blasey Ford krijgt intussen extra bedenktijd om te beslissen of ze een getuigenis wil afleggen. 

Christine Blasey Ford (51), hoogleraar psychologie aan de Palo Alto University, beschuldigt Brett Kavanaugh (53) ervan dat hij haar op een avond in een huis in de buitenwijken van Washington D.C. als dronken tiener aangerand heeft. Ze zegt dat hij haar vastklemde op een bed, probeerde haar kleren uit te rukken en zijn hand op haar mond drukte toen ze begon te schreeuwen. Blasey Ford was toen 15, Kavanaugh 17.  Doordat een vriend van Kavanaugh die ook in de kamer was op hen sprong, zou ze zich hebben kunnen losmaken en kon ze ontkomen. Kavanaugh ontkent alle beschuldigingen. 

Christine Blasey Ford deed haar getuigenis eerst anoniem aan de Democraten in het Congres, maar maakte zichzelf daarna bekend in The Washington Post. "Ik vind dat mijn burgerplicht zwaarder weegt dan mijn angst voor represailles", zei ze. 

Ze krijgt nu de steun van een hele reeks Hollywoodactrices en andere vrouwen uit de VS. Sommigen onder hen zijn sleutelfiguren van de #metoo- en de Time's up-beweging.  Ook acteurs, zoals Gabriel Macht uit "Suits", scharen zich achter de boodschap. 

Met de hashtag #DearProfessorFord werd een video gepost waarin onder anderen Julianne Moore, Eva Longoria en Marisa Tomei Ford een steunbrief voorlezen waarin ze verklaren dat ze haar geloven en dat ze achter haar staan. (bekijk de video hieronder). 

De actrices starten met te zeggen dat ze weten "hoe moeilijk het is om tegen machtige mensen in te gaan". "We willen je bedanken omdat je openlijk je verhaal over seksueel misbruik gedeeld hebt." 

De actrices benadrukken dat Kavanaugh "niet aangesteld mag worden". "We kunnen ons inbeelden hoe choquerend en overweldigend het voor jou geweest moet zijn dat je verhaal zonder jouw toestemming openbaar gemaakt werd." 

"Je bent sterk", klinkt het verder. "En je bent niet alleen. Je bent een survivor (een overlevende). Miljoenen mensen staan achter je. Jij en je getuigenis zijn geloofwaardig." De video wordt als volgt afgesloten: "Wij geloven jou, je zussen." 

Blasey Ford krijgt meer bedenktijd

Intussen is bekend geraakt de Christine Blasey Ford extra bedenktijd krijgt om te besluiten of ze een getuigenis wil afleggen. Ford is verwikkeld in moeizame onderhandelingen over de voorwaarden. 

De benoeming van Kavanaugh moet door de Senaat worden goedgekeurd. De rechters in het Hooggerechtshof kunnen hun hele leven lid blijven en met Kavanaugh erbij zou een meerderheid van het hof een conservatieve signatuur hebben. 

Gisteren verliep een deadline voor de senaatscommissie en Christine Blasey Ford om het eens te worden, maar haar advocaat vroeg om uitstel. "Het gaat hen er alleen maar om om haar onder druk te zetten en het haar onmogelijk te maken een afgewogen besluit te nemen over iets dat enorme consequenties heeft voor haar en haar gezin." 

Christine Blasey Ford wordt met de dood bedreigd sinds ze met haar verhaal naar buiten gekomen is. Ze leeft momenteel ondergedoken met haar gezin. 

Meest gelezen