Videospeler inladen...

Hulde aan Semira Adamu in Maximiliaanpark

Zowat 300 mensen, volgens de lokale politie, hebben deelgenomen aan een huldesamenkomst voor Semira Adamu, een twintigjarige Nigeriaanse vrouw die 20 jaar geleden het leven liet bij haar uitwijzing. Adamu werd door politieagenten in een kussentje verstikt bij haar zesde uitwijzingspoging. De samenkomst ging uit van de Coordination Semira Adamu 2018, dat verenigingen, burgercollectieven en militanten groepeert.

De samenkomst werd gehouden in het Maximiliaanpark in Brussel, dat het symbool is geworden van solidariteitsacties voor migranten. Het gebeuren wilde zowel gedenken als eisen opwerpen. Zo werd ook stilgestaan bij de dood van de Koerdische peuter Mawda Shawri en alle slachtoffers van het migratiebeleid.

Vertegenwoordigers van ngo's, verenigingen van mensen zonder papieren, tegenstanders van gesloten centra namen het woord en artiesten richtten een boodschap tot de Belgische en Europese regeringen. De avond werd besloten met fakkelwake.

Semira Adamu vluchtte uit Nigeria om te ontkomen aan een gedwongen huwelijk. Haar asielaanvraag in België werd verworpen. De vrouw werd opgesloten in het gesloten centrum 127 bis in Steenokkerzeel. Er waren meerdere gedwongen uitwijzingspogingen. Op 22 september stikte ze in een kussen door twee Belgische politiemensen bij haar repatriëring. De techniek was destijds in bepaalde omstandigheden toegelaten door de autoriteiten om afgewezen asielzoekers te kalmeren.

Meest gelezen