Videospeler inladen...

Iran roept ambassadeurs van drie Europese landen op matje na aanslag

Iran roept de ambassadeurs van Nederland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk op het matje. Iran verwijt die landen dat ze onderdak bieden aan Iraanse oppositiegroepen, met name aan de separatistische beweging die de aanslag op een militaire parade in Ahwaz heeft opgeëist. Bij de aanslag kwamen zeker 25 mensen om en raakten ongeveer 70 mensen gewond.

De ambassadeurs van Nederland en Denemarken en een Britse diplomaat zijn door Iran ontboden in verband met de aanslag in Ahwaz, in de zuidwestelijke provincie Khuzestan.

De aanslag werd opgeëist door IS én door de Arabische beweging voor de bevrijding van Ahwaz, een separatistische beweging die ijvert voor een eigen Arabische staat in Khuzestan, een regio met veel Arabische inwoners. 

Iran verwijt Nederland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk dat ze onderdak bieden aan leden van de groepering.  

"Het is niet aanvaardbaar dat de Europese Unie dergelijke groepen niet op de zwarte lijst van terreurorganisaties zet, omdat ze geen terroristische aanslag hebben gepleegd in Europa", zegt een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan het persbureau Irna.

Rouhani: "VS wil onzekerheid zaaien in Iran"

Iran zei kort na de aanslag dat het landen in de regio en "hun Amerikaanse bazen" verantwoordelijk houdt voor de aanslag. De Iraanse president Hassan Rouhani wijst met een beschuldigende vinger in de richting van de Golfstaten, die de Arabische separatisten zouden financieren. Hij noemde de staten niet bij naam, maar beschuldigde de VS ervan op te treden als "bullebak" door de Golfstaten financieel te steunen.

"De kleine marionetstaten in de regio zijn gesteund door de Verenigde Staten, die hen opstoken en de nodige middelen geven", zei de Iraanse president Rouhani vanmorgen. Volgens Rouhani wil de VS onzekerheid zaaien in Iran.

De aanslag van gisteren dreigt de spanningen tussen Iran en zijn rivaal Saudi-Arabië verder op te drijven. De spanningen rond Iran zijn het voorbije jaar ook al opgelopen nadat de VS het nucleaire akkoord met Iran had opgezegd.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen