Is premier Michel de enige die nog in een oplossing voor Arco gelooft deze legislatuur?

Ook vice-premier Didier Reynders denkt dat het moeilijk wordt om nog een oplossing te vinden voor de Arco-coöperanten vóór de federale verkiezingen van mei volgend jaar. Dat zegt hij in De Standaard en herhaalt hij ook aan onze redactie. Eerder zeiden N-VA-voorzitter Bart De Wever en Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten ook al dat het moeilijk zou worden, nu de beursgang van Belfius is uitgesteld. Toch zei premier Michel al dat hij een oplossing vóór de verkiezingen nog niet wil uitsluiten. Daarmee lijkt hij de enige medestander van CD&V.

Het was vicepremier Kris Peeters (CD&V) die de Arco-deal destijds uit de brand sleepte. Belfius zou naar de beurs trekken, en dan zouden de 800.000 Arco-coöperaten een deel van hun inleg in de failliet gegane bank terugkrijgen. Maar de beursgang werd uitgesteld, door slechte marktomstandigheden. En zo slinkt de kans op een oplossing voor Arco deze legislatuur, want de verkiezingen van mei naderen zienderogen.

"Het wordt moeilijk", zo zegt vicepremier Reynders (MR) in De Standaard en ook aan onze redactie. "Door de koppeling aan de beursgang van Belfius, die op het juiste moment moet gebeuren om een goede meerwaarde op te leren, én door de komende verkiezingscampagnes, zowel in ons land als Europa." 

Reynders is niet de eerste die de Arco-deal in twijfel trekt. N-VA-voorzitter Bart De Wever en Open-VLD voorzitter Gwendolyn Rutten deden dat ook al. Volgens De Wever is de kans zelfs klein dat er ooit nog een vergoeding komt. Rutten wil dan weer dat de Arco-regeling wordt losgekoppeld van de beursgang van Belfius. Volgens haar moet ons land ook eerst nog toestemming krijgen van Europa, voor een nieuwe oplossing kan worden doorgevoerd.

En zo lijkt premier Charles Michel de enige die de Arco-deal openlijk nog niet wil opgeven. Naast CD&V wel te verstaan. "We hebben de beslissing om de beursgang uit te stellen genomen als een goede huisvader. Het is geen goed moment. Maar de beursgang vóór het einde van de legislatuur is niet uitgesloten", zei de premier eerder. "De bedoeling is dat we regelmatig een evaluatie doen met de experten, en ook met het managment van Belgius. We volgen de marktomstandigheden om te kijken op welk moment het opportuun is om zo'n belangrijke strategische beslissing te nemen." Zoals steeds zal de tijd raad brengen.

Meest gelezen