Videospeler inladen...

Niet zeker dat tegen eind december vijf kernreactoren open zullen zijn

Gisteren werd duidelijk dat er in de maand november maar 1 reactor zal draaien omdat Tihange 2 en 3 langer dan gepland dichtblijven voor herstelwerken en omdat Tihange 1 in november een maand stilgelegd wordt. Tegen eind december zouden er dan opnieuw vijf kernreactoren zijn om stroom te leveren. Maar het Fanc, het federaal agentschap voor nucleaire controle, wil dat niet bevestigen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Van de zeven kernreactoren in ons land zijn er op dit moment maar twee open - Doel 3 en Tihange 1. Maar gisteren raakte bekend dat de reactor in Tihange eind oktober dichtgaat voor onderhoudswerken die ruim een maand zullen duren.

In november zal er dus maar één reactor stroom leveren voor het hele land. Want de werken aan Tihange 2 en 3 zullen langer duren dan voorzien, respectievelijk tot 31 mei en 1 maart 2019. Er is betonrot in de bijgebouwen waar de noodveiligheidssystemen zitten en dat moet hersteld worden.

"Het Fanc beslist in functie van de veiligheid"

Als we de data voor de heropstart naast mekaar leggen die Engie Electrabel vooropstelt, is de conclusie dat er tegen eind december van dit jaar weer vijf van de zeven reactoren actief zullen zijn. Maar het Fanc, het Federale Agentschap voor Nucleaire Controle, wil dat niet bevestigen. 

Erik Hulsbosch: "De exploitant, Engie Electrabel, deelt die data mee in functie van de transparantie van de energiemarkten. Maar die data houden geen enkel engagement in van het Fanc, wij geven enkel groen licht nadat alle veiligheidsaspecten zijn afgehandeld, waar wij steeds de nodige tijd voor nemen."

Meest gelezen