Recordaantal zonnewagens op iLumen European Solar Challenge

Op het Circuit van Zolder vindt vandaag en zondag de "24 hours iLumen European Solar Challenge" plaats, de enige 24 urenrace ter wereld voor zonnewagens. Ook het Belgische Punch Powertrain Solar Team dingt mee naar de officieuze titel van Europees kampioen.

Een recordaantal van 22 zonnewagens verschijnt vandaag om 13.00 uur aan de start van de iESC. Het Nederlandse Solar Team Twente komt zijn titel van 2016 verdedigen. Naast de Europese deelnemers verwelkomt de organisatie ook teams uit onder meer Colombia, Australië, India en Egypte.

De teams mogen overdag enkel van zonne-energie gebruik maken en mogen 's nachts maximaal twee keer gedurende één uur bijladen. Niet alleen de rijvaardigheid van de piloten en de aerodynamica van de wagen zijn belangrijk, maar ook de gevolgde strategie vormt een van de cruciale factoren in de race.

Naast de race organiseert iLumen, samen met Futech, infosessies rond actuele thema's uit de zonnepanelensector, zoals de digitale energiemeter en batterijopslagsystemen. Daarnaast kunnen bezoekers op de infomarkt Greenville terecht met vragen over onder meer zonnepaneleninstallaties en laadoplossingen voor elektrische voertuigen.

Met een deelnemersveld van 22 wagens is de iESC uitgegroeid tot de op een na grootste zonnewagenrace ter wereld. Enkel het tweejaarlijkse officieuze wereldkampioenschap in Australië, de World Solar Challenge, brengt nog meer wagens aan de start. Zondag om 13.00 uur is de winnaar bekend.

Meest gelezen